Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Softwarecontainers zijn duidelijk in trek

Dit artikel delen:

Computable Expert

ing. Emil Zegers
Senior Solutions Architect, MongoDB. Expert van Computable voor de topics Development en Beheer.

Het gebruik van softwarecontainers stijgt explosief. 90 procent van de organisaties gebruikt containers of is van plan dit te gaan doen, blijkt uit cijfers van een onderzoek van mijn werkgever in combinatie met Ruxit. Driekwart kiest daarbij voor containersoftware van Docker. Containers bieden eenvoudigere en snellere implementatie, maken het makkelijker en sneller om te testen en versimpelen een rollback van het systeem als dat nodig is.

Docker is een open source raamwerk dat het mogelijk maakt een applicatie in een verplaatsbare container te verpakken. Dit vereenvoudigt en versnelt de implementatie van de applicatie. Sinds de introductie van Docker in 2013 zijn ruim achthonderd miljoen containers gedownload uit de publieke Docker Hub. Voor welke organisaties zijn softwarecontainers geschikt? Wat zijn de voor- en nadelen?

 1. Zijn containers geschikt voor mijn organisatie?
  Containers zijn een alternatief voor server virtualisatie, waarbij iedere container zijn eigen applicaties runt, maar ze allemaal dezelfde operating system (os)-kernel gebruiken. Die afhankelijkheid van een enkel besturingssysteem kan ervoor zorgen dat op containers gebaseerde virtualisatie minder veelzijdig is dan een conventionele virtualisatie gebaseerd op een hypervisor. Tegelijkertijd betekent het delen van een enkele os-kernel een reductie in licentiekosten, een verbetering van de prestaties en hoeven er geen delen van het geheugen en de processor worden gealloceerd om meerdere os-versies te draaien.

  Containers zijn ideaal voor omgevingen met een grote of snel veranderende schaal die belangrijke componenten delen. Als een organisatie bijvoorbeeld honderd kopieën van dezelfde workload en hetzelfde besturingssysteem moet uitrollen, zijn containers veel efficiënter dan virtuele machines (vm's) gebaseerd op een hypervisor. Maar als een datacenter juist flexibiliteit en onafhankelijkheid nodig heeft, zijn hypervisor-gebaseerde vm’s de betere keus. 

 2. Wat zijn de voordelen van containers?
  De belangrijkste reden voor het gebruik van infrastructuur met containers is dat deze het mogelijk maken om applicaties sneller en eenvoudiger te implementeren. Dat blijkt uit het onderzoek van Dynatrace en Ruxit. Daarnaast roemen gebruikers de flexibiliteit bij implementaties. Zo kunnen Docker-containers, in tegenstelling tot vroege PaaS-oplossingen, ook op bare-metal en virtuele hosts draaien, zowel lokaal of in een publieke of private cloud omgeving en vanuit een diversiteit aan Linux-distributies. Inmiddels is het ook mogelijk om Docker-containers op Windows te gebruiken. Dat zorgt ervoor dat er geen sprake is van een lock-in bij een specifieke aanbieder of platform.

  Betere isolatie van de applicatie van de rest van de omgeving is een derde reden om voor containeroplossingen te kiezen. Containers zijn ontworpen om processen te isoleren, ze kapselen de afhankelijkheden, zoals libraries en gedeelde binaries, en configuratie voor een applicaties in. Doordat de afhankelijkheden geïsoleerd zijn in de container, is het mogelijk om twee containers met conflicterende afhankelijkheden op dezelfde server te draaien.

  Tot slot liet bijna de helft van de respondenten aan het onderzoek weten dat de wens om een architectuur van microservices te gebruiken ertoe had bijgedragen om containers in te zetten. Microservices zijn een bepaalde softwarearchitectuur waarbij complexe applicaties worden opgebouwd uit kleine, onafhankelijke processen die met elkaar communiceren via een taal-neutrale api. Deze services zijn klein, in hoge mate ontkoppeld en focussen op het uitvoeren van een kleine taak waarbij ze een modulaire aanpak faciliteren om systemen te bouwen.

 3. Welke uitdagingen zijn er in de productieomgeving?
  Opvallend is dat Docker-containers voornamelijk worden gebruik in de test- en ontwikkelfase van applicaties en nog in mindere mate in productieomgevingen. De vraag rijst waarom containers, die ervoor bedoeld zijn om één keer te ontwikkelen om vervolgens op meerdere plaatsen te kunnen draaien, niet vaker in productieomgevingen worden toegepast. Uit het onderzoek blijkt dat gebruikers een aantal overwegingen heeft om dat niet te doen.

  De belangrijkste heeft te maken met de mate van volwassenheid van de technologie. Het is lastig om alle container-gerelateerde tools en projecten bij te houden die de afgelopen twee jaar zijn vrijgegeven. Zeker aangezien sommige daarvan van naam veranderen en veel belangrijke tools nog steeds in de bèta-fase verkeren. Deze snelle veranderingen bieden op dit moment nog niet voor alle organisaties genoeg zekerheid van een stabiele, volwassen technologie. Sommige organisaties, waaronder ook onze klanten, zijn echter al volop aan de slag met Docker voor zowel pre-productie als productie doeleinden.

  Een andere uitdaging bij de adoptie van containers is de orkestratie. Dat behelst het coördineren en het aansluiten van containers in applicaties die bestaan uit meerdere containers en hosts, en is bijzonder belangrijk als het gaat om applicaties met een microservice architectuur.

Monitoring

Met het stijgen van het gebruik van containers, stijgt ook de vraag naar monitoringtools. Het is noodzakelijk om niet alleen binnen containers te monitoren, maar ook te begrijpen hoe microservices en applicaties binnen de container presteren. Juist het monitoren van applicatieprestaties en schaalbaarheid zijn belangrijke succesfactoren voor containertechnologie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-02-15T10:26:00.000Z Emil Zegers
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.