Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

3 tips voor mobiele beveiliging (in het mkb)

Channelweb Expert

Peter van der Putten
Marketing/PR-manager. Expert van Channelweb voor de topics Cloud Computing, Internet en Security.

We zijn een gouden tijdperk van flexibel werken binnengetreden. Snel internet betekent dat we overal online kunnen werken en samenwerken. Die vrijheid betekent ook dat we het zonder de digitale beveiliging ervan moeten doen. Dit is met name een risico voor mobiele apparaten en persoonlijke mailboxen. Dit zijn de kwetsbaarste toegangspunten voor cyberaanvallen, voor alles omdat ze bij de beveiliging grotendeels worden genegeerd.

Bedrijven moeten ongeacht hun grootte, de beveiliging van mobiele apparaten en e-mail verbeteren. Hier volgen drie tips voor het mkb om de security naar een hoger niveau te tillen.

Tip 1: Maak mobiele apparaten minder kwetsbaar

"Mobiele apparaten gebruiken weinig mobiele beveiliging of zelfs een standaard antivirusscanner"

Of gebruikers nu op afstand werken, online bankieren, online winkelen of een vaccinatie-afspraak maken (momenteel een favoriet onder phishing-aanvallers), ze lopen het risico een gehackte of nepwebsite te bezoeken. Dit is waarschijnlijk het grootste gevaar nu medewerkers buiten kantoor steeds vaker mobiele apparaten gebruiken, waarvan er maar weinig voorzien zijn van mobiele beveiliging of zelfs een standaard antivirusscanner. Dit maakt het voor hackers kinderlijk eenvoudig om gevoelige bedrijfsgegevens te stelen.

De eenvoudigste manier om dit te voorkomen is door het gebruik van niet-beveiligde openbare wifi-toegangspunten en het bezoeken van schadelijke websites te vermijden. Dat is natuurlijk eenvoudiger gezegd dan gedaan. Zeker bij de beveiliging van mobiele apparaten zijn oplossingen gewenst die het leven eenvoudig maken. Cloudgebaseerde oplossingen zijn hiervoor het geschiktst, omdat ze in realtime op de hoogte kunnen blijven van opkomende bedreigingen en snel geavanceerde en 'zero-day'-aanvallen kunnen afweren, zelfs als die firewalls en andere beveiligingen hebben omzeild.

Tip 2: Voorzie mailboxen van goede beveiliging

"Het is essentieel een compleet plan voor e-mailbeveiliging te hebben"

In 2020 behoorden e-mailservers tot de top drie bedrijfsmiddelen die het doelwit waren van beveiligingsinbreuken. Bescherming tegen spam, malware en phishing-aanvallen is duidelijk van cruciaal belang. Het kan alleen lastig zijn omdat veel oplossingen complexe, tijdrovende wijzigingen in de netwerkinfrastructuur vereisen en thuiswerkende medewerkers vaak niet beschermen. Daarnaast maken veel externe medewerkers gebruik van cloudgebaseerde diensten zoals Office 365 en Gmail, waardoor het essentieel is een compleet plan voor e-mailbeveiliging te hebben.

Traditionele firewalls kunnen mailboxen van medewerkers beschermen met technieken als blacklists en e-mailfilters, maar dit is niet voldoende. Een beter alternatief is een cloudgebaseerde e-mailbeveiligingsservice. Die zijn toekomstbestendig en je hoeft er geen hardware voor te installeren. Een dergelijke service kan daarom zelfs in werking gesteld worden zonder de e-mailservice of klantenservice te onderbreken. En de bescherming kan zowel voor on-premise als cloudgebaseerde e-mailservers ingesteld worden.

Tip 3: Vereenvoudig it-beheer zonder je personeel te storen

"Efficiënte beveiliging zorgt voor een eenvoudige implementatie, minder onderhoud en een hoge zichtbaarheid"

Bij de meeste mkb's is technisch personeel verantwoordelijk voor zowel algemene it-zaken als de beveiliging. Door hun toch al zware werkdruk hebben ze weinig tijd zich met urgente bedreigingen bezig te houden. De meest efficiënte beveiligingsoplossing moet daarom zorgen voor een eenvoudige implementatie, minder onderhoud en een hoge zichtbaarheid.

Met een overzichtelijk dashboard waarop alle apparaten van medewerkers zichtbaar zijn en een goede rapportage-interface kan je veel tijd besparen bij het identificeren van bedreigingen en voorkomen dat je ernstige incidenten over het hoofd ziet. Natuurlijk mag het installeren en onderhouden van apparaten van medewerkers of het voortdurend bewaken van apparaat-activiteiten niet gedwongen ten koste gaan van andere belangrijke it-taken. Zoek daarom een oplossing die een gestroomlijnde implementatie voor alle apparaten ondersteunt (bijvoorbeeld door het scannen van qr-codes) of die de detectie van en reactie op incidenten vereenvoudigt.

Beveiligingsproducten moeten voor jou werken, niet andersom. In tegenstelling tot legacy-antivirusoplossingen, die periodiek moeten worden bijgewerkt, de apparaten van gebruikers vertragen en de bedrijfsvoering belemmeren, bieden cloudgebaseerde beveiligingsdiensten bescherming zonder onderbrekingen voor zowel werknemers, it-personeel als klanten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-11-16T10:12:00.000Z Peter van der Putten


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.