Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Grip op moderne (en dagelijks veranderende) werkplek

Dé moderne werkplek bestaat niet. Een digitale werkplek is sterk aan verandering onderhevig en ziet er voor elke organisatie anders uit. Verwachtingen van gebruikers blijven veranderen en nieuwe saas-applicaties dienen zich in hoog tempo aan - en daarmee ook de drang om deze applicaties snel in gebruik te nemen. Het streven naar een state-of-the-art-werkplek werkt echter ook een wildgroei aan applicaties en schaduw-it in de hand en beïnvloedt zo op termijn de ervaring van gebruikers.

Om grip te houden op de digitale werkplek, én deze toekomstbestendig te houden, is een strategische aanpak nodig. Hoe leg je als organisatie een stevige basis voor het ontwikkelen van een schaalbare, flexibele en toekomstbestendige werkplek? Hoe borg je vervolgens dat deze optimaal functioneert en blijvend voldoet aan de verwachtingen van eindgebruikers?

Meer dan een werkplek of gebruiker

"De moderne werkplek draait dan niet alleen om het faciliteren van de werkplek of de gebruikers"

Een fundamentele, strategische it-aanpak voor identity & access management, databeheer en het koppelen van applicaties is een goed begin. De moderne werkplek draait dan niet alleen om het faciliteren van de werkplek of de gebruikers, maar om het fundament van het it-landschap waarin applicaties, medewerkers en bruikbaarheid op een duurzame manier samenkomen.

Binnen het ‘versaasde’ it-landschap is het eenvoudig steeds meer applicaties aan te sluiten. Daarom is het essentieel dat het raamwerk antwoord geeft op vragen over onder meer de beschikbaarheid van data, richtlijnen, certificeringen en api-toegankelijkheid. Door vooraf helderheid te verschaffen, wordt voorkomen dat processen volledig buiten het compliance-beleid komen te liggen. Denk aan marketingafdelingen die met Google Forms enquêtes afnemen bij klanten.

Idealiter werken organisaties dan ook met één identity-provider waarmee alle medewerkers beheerd worden. Zo ontstaat eenvoudig grip op wie toegang heeft tot welke applicaties. Daarnaast is het verstandig het fundament flexibel in te richten; een moderne werkplek is immers niet in beton gegoten. Denk na over hoe de data-infrastructuur opgebouwd is en geschaald kan worden. Organisaties moeten tenslotte cruciale bedrijfsinformatie eenvoudig kunnen ontsluiten, zodat deze bij toekomstige keuzes voor andere oplossingen eenvoudig kan worden overgezet.

Lakmoesproef

Het fundament is gelegd. Hoe weet je vervolgens of de moderne werkplek ook voldoet aan de verwachtingen? De lakmoesproef is, vanzelfsprekend, de gebruiker van de werkplek. En dat kan pro-actiever, en minder belastend, dan via een enquête. Door op de achtergrond continu de eindgebruikerservaring te monitoren, te meten en te controleren hoe applicaties binnen het it-landschap zich ten opzichte van elkaar verhouden, borg je het goed functioneren van de werkplek.

Ook in de toekomst zal de manier waarop we de werkplek gebruiken, veranderen. Misschien willen werknemers op een andere manier toegang tot applicaties of verandert de manier waarop ze de applicatieketen doorlopen. Met Digital Experience Monitoring houd je het functioneren van de moderne werkplek inzichtelijk en wordt het makkelijk tijdig veranderingen te signaleren en daar op in te spelen.

Door het monitoren van gebruikersacties en devices, en ook simulaties uit te voeren op applicatie- en ketenniveau, zorg je dat de IT-infrastructuur er niet alleen ligt, maar ook zijn doel bereikt – waar dat doel zich ook heen verplaatst. Op deze manier houd je grip op een landschap dat elke dag verandert, en kan een organisatie ervoor zorgen dat de moderne werkplek ook daadwerkelijk ‘modern’ blijft.

(Auteur Ruben van der Zwan is cto bij Sentia Group.) 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-04-14T15:52:00.000Z Ruben van der Zwan


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.