Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Innoveren en profiteren van best practice met SaaS

Dit artikel delen:

Over de voordelen van de inzet van Software-as-a-Service (SaaS) is inmiddels veel gezegd en geschreven. Daarbij is het tot nu toe vooral gegaan over kosten, beschikbaarheid en schaalbaarheid. Maar ook belangrijk zijn het ondersteunen van de volledige enterprise resource planning (erp) en het profiteren van best practices.

Die voordelen zijn onmiskenbaar. Wie een SaaS-platform inzet, betaalt voor het gebruik en hoeft zich geen zorgen te maken omtrent hoge beschikbaarheid, schaalbaarheid en beveiliging.De SaaS-leverancier draagt hier zorg voor waardoor je als bedrijf lagere ITkosten verkrijgt. De besparingen die je hierdoor verkrijgt kan je inzetten op vernieuwing waardoor je bedrijf competitief blijft.

Innoveren

Maar er zijn nog andere belangrijke -  en minder bekende -  redenen om te kiezen voor een SaaS-platform, bijvoorbeeld voor de ondersteuning van de volledige enterprise resource planning (erp). De eerste reden is dat een organisatie met SaaS-software sneller en beter kan innoveren. SaaS-software is sterk modulair. Het is dus mogelijk om te starten met de basisfunctionaliteiten en vandaaruit te werken aan innovatie door steeds meer modules in te zetten.

Voor de SaaS-leverancier zijn softwareontwikkeling en -levering kernactiviteiten. Dat betekent dat hij continu investeert in nieuwe functionaliteiten, naast de reguliere updates en beveiligingsmaatregelen. Deze nieuwe functionaliteiten komen dus voor alle klanten automatisch beschikbaar in de standaard Saas-applicaties Door het gebruik van Saas-applicaties krijg je dus automatisch de mogelijkheden ter beschikking van nieuwe technologieën zoals artificial intelligence, machine learning, Blockchain, ...waardoor je business processen verder kan optimaliseren.

Best practices

Een tweede reden is profiteren van best practices. Een SaaS-leverancier kan de input en ervaringen van klanten met het SaaS-platform maximaal benutten om daar best practices uit te destilleren. Die kunnen weer gebruikt worden om de software continu te optimaliseren. Zo profiteert de ene SaaS-gebruiker van de ervaringen van de andere en vice versa.

One stack

Bij het kiezen van een SaaS-leverancier is het raadzaam om goed te kijken naar het aanbod van de betreffende aanbieder. Een van de doelen van een overstap is om zo geïntegreerd mogelijk te werken. Hoe meer dat mogelijk is met één leverancier, hoe beter dat is. Zo is te voorkomen dat er opnieuw een situatie ontstaat van min of meer losstaande cloudoplossingen waarvoor weer aparte integraties nodig zijn.

De zogenaamde one stack-benadering biedt verschillende voordelen, waarvan het snel en flexibel inspelen op innovatieve technologieën wellicht een van de belangrijkste is. Een voorbeeld is blockchain. Dat is het thema van de volgende blog in deze reeks.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-03-02T10:41:00.000Z Franky Geldhof


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.