Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Deze 3 vragen moet elke saas-ondernemer beantwoorden

De wereld ligt vol met kansen terwijl het aantal ondernemers met een goed idee hard groeit. Het fijne van de ontwikkelingen in de it zijn de vrijwel oneindige mogelijkheden. Veel succesvolle samenwerkingen ontstaan dan ook op de volgende manier: een ondernemer ziet een grote kans in de markt, hij of zij zoekt een programmeur en samen maken ze de toekomst.

Ze vertrouwen elkaar blind, werken knetterhard en na een roerige start groeit de saas-applicatie. Dit betekent dat er features, klanten en daarmee ook vragen bijkomen. De ontwikkelaar en ondernemer bouwen door, maar dan ontstaan de eerste scheurtjes in de samenwerking. Het wordt voor de programmeur of kleine ontwikkelpartij steeds lastiger om de applicatie te onderhouden en de samenwerkingspartners realiseren zich dat ze elkaar ontgroeid zijn. Ondanks hun wederzijdse waardering is het tijd om ieder een eigen pad te bewandelen.

En dan?

Uitdaging

"Net als bij een huwelijk zonder huwelijkse voorwaarden, kan het ingewikkeld zijn om achteraf te bepalen wie waar recht op heeft en hoe je verder gaat met jouw gezamenlijke product."

Als je als saas-ondernemer tot op dit punt niet hebt nagedacht over intellectuele-eigendomsrecht, de kwaliteit en continuïteit van jouw applicatie sta je voor een uitdaging. Want net als bij een huwelijk zonder huwelijkse voorwaarden, kan het ingewikkeld zijn om achteraf te bepalen wie waar recht op heeft en hoe je verder gaat met jouw gezamenlijke product.

Of beter gezegd, wie mag dit doorontwikkelen? Ga je een saas-product ontwikkelen? Sta dan eerst stil bij deze drie vragen:

 • Hett intellectuele-eigendomsrecht: van wie is de broncode en mag ik dit overnemen?
 • Kwaliteit van de code en werk: welke techniek wordt gebruikt en kan ik iemand vinden die dit kan overnemen?
 • Continuïteit: met wie ga ik dit product ontwikkelen en kan diegene mij ook helpen bij flinke groei?

Intellectueel eigendom

Bij een saas-applicatie ligt het kapitaal van het bedrijf voor een groot deel in de applicatie zelf. Het is daarom belangrijk om goede afspraken over intellectueel eigendom te maken want dat wordt in dit geval door een ander, de ontwikkelaar of ontwikkelpartij, gegenereerd.

Intellectueel eigendom kan op de volgende manieren tot stand komen:

 • Via medewerkers. Zij hebben in principe het intellectueel eigendomsrecht over hetgeen ze ontwikkelen. In de meeste arbeidsovereenkomsten is echter afgesproken dat zij dit overdragen aan het bedrijf waar ze werken.
 • Door de inzet van consultants en externen. Tenzij anders contractueel afgesproken hebben zij het intellectueel eigendomsrecht van hetgeen ze ontwikkelen.
 • Via een bedrijf dat de software ontwikkelt. Ondanks dat opdrachtgevers betalen voor de diensten die ze leveren, heeft het bedrijf dat de software ontwikkelt (en dus niet de opdrachtgever) het intellectueel eigendomsrecht op wat zij oplevert. Tenzij anders afgesproken.

En dit laatste, tenzij anders afgesproken, is van belang bij een saas-onderneming. Zorg dus dat je vooraf helder hebt van wie de broncode is, of dit nog officieel moet worden overgedragen en of dit goed is geregeld in zowel de arbeidscontracten en overeenkomsten met externen. Controleer daarnaast of licenties van externe leveranciers overdraagbaar zijn.

Ontwikkelpartij

"Voor een fijne samenwerking moet er sprake zijn van wederzijds vertrouwen"

In de meeste gevallen beschikt een programmeur of ontwikkelpartij over kennis en expertise die je zelf niet hebt. Voor een fijne samenwerking moet er sprake zijn van wederzijds vertrouwen. Wil je meer te weten komen over jouw softwareontwikkelaar? Stel dan de volgende vragen.

 • Welke technieken worden gebruikt en waarom wordt daarvoor gekozen?
 • Beschikt de ontwikkelpartij over certificeringen of zijn ze aangesloten bij een brancheorganisatie?
 • Hoe borgt de ontwikkelaar de kwaliteit?
 • Is het mogelijk om bestaande klanten of referenties te spreken?
 • Hoe is hosting en de servicedienstverlening geregeld?

Als je ontwikkelaar bijvoorbeeld aangeeft dat hij of zij Laravel gebruikt, onderzoek dan door hoeveel ontwikkelaars dit wordt gebruikt, of er een brancheorganisatie is die de kwaliteit borgt en of andere partijen hiermee kunnen werken. Stel daarnaast voor een code review of externe assessment te laten uitvoeren. Op die manier voorkom je verrassingen in een later stadium.

Continuïteit staat voorop

Door samen te werken met een ontwikkelpartij kun je in korte tijd hard groeien. Je kunt jouw ambitie en ondernemersplan realiseren, maar deze samenwerking zorgt ook voor een bepaalde mate van afhankelijkheid. Wil je er zeker van zijn dat jouw ontwikkelaar jouw project aankan en je geen onnodige vertraging oploopt, dan kun je vooraf een aantal dingen doen. Voer bijvoorbeeld een kredietcheck uit en probeer in te schatten hoe belangrijk jij bent voor de ontwikkelpartij. Er kleven risico’s aan zowel de grootste als de kleinste opdrachtgever zijn. Overleg daarnaast over jouw team, wie werken er aan jouw product, hebben ze eventuele back-up in huis en hoe is kennismanagement geregeld? Bedenk dat in veel gevallen een lage prijs ook lage kwaliteit betekent, omdat ‘randzaken’ zoals documentatie en kennismanagement worden weggelaten.

Een saas-onderneming opbouwen is een mooi avontuur. Wat je ook kiest, een grote ontwikkelpartij of een goede zelfstandige developer die vanuit huis werkt, kies vooral bewust. Dit doe je door alle risico’s in kaart te brengen en hiernaar te handelen. Als je dit doet, staat niets jouw succes meer in de weg!

(Auteur Maurits Dijkgraaf is saas-ondernemer en oprichter van PAQT.)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-03-15T12:53:00.000Z Maurits Dijkgraaf


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.