Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Beetje merk omarmt Web 3.0-technologieën

Computable Expert

mr. Slava Todavchich
Director, Moqod. Expert van Computable voor de topics Beheer, ICT-branche en Start-ups.

De non-fungible token (nft)-markt is in een stroomversnelling gekomen en grote retailers valt deze ontwikkeling op. Merken als Gucci, Nike, Adidas, Walmart en Gap zijn allemaal in de wereld van nft’s gedoken en erkenden het potentieel van deze miljardenmarkt. Organisch handelsvolume van de nft-markt in 2022 was bijna 25 miljard dollar, een bedrag dat de groei en het potentieel van deze markt benadrukt.

De toekomst van retail ligt in het omarmen van de nieuwste technologische innovaties, vooral die van Web 3.0. Het is van groot belang dat retailmerken strategische plannen maken om web 3.0-oplossingen te kunnen implementeren die niet alleen de klantervaring verbeteren, maar ook innovatieve producten en diensten bieden.

Retailers maken gebruik van verschillende manieren om de mogelijkheden van nft’s te verkennen. Merken zoals Nike en Adidas omgetoverd in nft's, waardoor klanten unieke digitale spullen kunnen bezitten die je op digitale marktplaatsen kunt tentoonstellen en verhandelen. Tegelijkertijd gebruiken Gap en Starbucks nft's om loyale klanten te belonen.

Over het algemeen is de opkomst van nft's in retail een spannende ontwikkeling die veel mogelijkheden biedt voor merken en actieve consumenten.

Drie uitdagingen

"Hoewel Web 3.0 veel aandacht heeft gekregen in de technologie- en financiële sector, verloopt de massale acceptatie ervan in de retail niet zo vlot"

Hoewel Web 3.0 veel aandacht heeft gekregen in de technologie- en financiële sector, verloopt de massale acceptatie ervan in de retail niet zo vlot. Er zijn verschillende uitdagingen die de ontwikkeling ervan in de weg staan.

Ten eerste is het een nieuwe en onduidelijke technologie voor retailers en traditionele marketeers.

Web 3.0 is een opkomende technologie waar traditionele specialisten nog onbekend mee zijn. Web 3.0 is gebouwd op de blockchain, wat complex en moeilijk te begrijpen kan zijn voor mensen die hier nog nooit van hebben gehoord. Dit gebrek aan begrip kan het voor retailhandelaren een uitdaging maken om Web 3.0-technologieën in hun bedrijfsmodellen en marketingstrategieën toe te passen.

Bovendien introduceert het nieuwe concepten en termen die ingewikkeld kunnen zijn voor wie hier nog niet bekend mee zijn. Termen als gedecentraliseerde financiering (defi), non-fungible tokens (nft's) en smart contracts kunnen bijvoorbeeld zelfs voor veel retailers en marketeers ingewikkeld klinken, waardoor het een uitdaging kan zijn om deze concepten in hun marketingstrategieën op te nemen.

Ten tweede, er ontstond wantrouwen in de crypto-industrie door harde crashes van sommige cryptocurrencies en banken die hen ondersteunden.

2022 was een crisis voor de crypto-industrie. Er ontstond wantrouwen door harde crashes van sommige cryptocurrencies en banken die hen ondersteunden. Dit soort nieuws kan voor onzekerheid onder retailers en consumenten zorgen, waardoor het voor Web 3.0-technologieën een uitdaging kan zijn om massale acceptatie te krijgen in traditionele bedrijfssectoren. Toch blijkt uit gegevens van Crunchbase dat veel prominente investeerders in de industrie, waaronder Shima Capital, Animoca Brands en Y Combinator, getuige waren van een stijging in 2022. Meer dan een dozijn investeerders sloten vorig jaar meer dan 40 deals in de Web3-domein, waarbij de meeste een stijging ten opzichte van het voorgaande jaar doormaakten.

Als laatste is het gewoon lastig in een bestaand e-commerceplatform te implementeren.

Een andere uitdaging voor de massale acceptatie van Web3 in de retail is de moeilijkheid om het op e-commerceplatforms te implementeren. Doorgaans zijn ze gecentraliseerd, wat inhoudt dat ze eigendom zijn van en worden beheerd door één enkele entiteit. Deze centralisatie maakt het lastig om Web 3.0-technologieën te integreren, die zijn gedecentraliseerd.

Het kan bijvoorbeeld een uitdaging zijn om cryptocurrency-betalingen op een e-commerceplatform te integreren, omdat traditionele betalingsverwerkers cryptocurrencies niet ondersteunen. Dit houdt in dat retailers op zoek moeten gaan naar alternatieve betalingsverwerkers die cryptocurrencies ondersteunen, wat tijd kan kosten en duur kan zijn.

Bovendien zijn traditionele e-commerceplatforms niet ontworpen om unieke digitale middelen te ondersteunen. Retailers moeten hun eigen nft-platform ontwikkelen of integreren met een bestaande nft-marktplaats, wat ingewikkeld kan zijn en niet altijd in overeenstemming is met de belangrijkste marketingstrategie. Hoe kun je deze uitdaging aanpakken?

Drie manieren

Dit zijn drie manieren om een nft-collectie in je webshop te implementeren.

  • De eenvoudigste manier, zoals ik hierboven al heb verteld, is om gebruik te maken van een nft-marktplaats zoals OpenSea en een knop toe te voegen aan een bestaande webshop: OpenSea is een populair nft-platform waar u uw eigen tokens kunt maken en verkopen. Met een simpele knop in je webshop kun je je nft's naast je andere producten verkopen.
  • Aangepaste ontwikkeling: Je kunt je eigen nft-collectie maken om loyale klanten te belonen en nieuwe klanten aan te trekken. Een van de meest gebruikelijke manieren om een collectie te maken, is door het artwork van virtuele producten door professionele kunstenaars te laten maken. Ook kun je je eigen handelsplatform ontwikkelen waarop je tokens verkoopt.
  • Gebruikmaken van kant-en-klare oplossingen: Als het neerzetten van je eigen hybride marktplaats te veel tijd gaat kosten, kun je ook gebruikmaken van kant-en-klare oplossingen, met bijvoorbeeld Shopify nft Plugins, nft WordPress (WooCommerce) Plugin en het afwerken van gespecialiseerde producten zoals ShopX, Getpercs, Unikee en meer.

Revolutie

"Door Web 3.0-oplossingen in hun bedrijfsmodellen te integreren, kunnen retailers gepersonaliseerde ervaringen bieden, efficiënter te werk gaan en hun klanten beter van dienst zijn"

In het kort: Web 3.0-technologieën zou een revolutie in de e-commerce-industrie teweeg kunnen brengen. Detailhandelaren moeten deze nieuwe technologieën omarmen om in de snel veranderende retail-industrie concurrerend en relevant te kunnen blijven. Door Web 3.0-oplossingen in hun bedrijfsmodellen te integreren, kunnen retailers gepersonaliseerde ervaringen bieden, efficiënter te werk gaan en hun klanten beter van dienst zijn. De toekomst van de retailindustrie ligt in de handen van de bedrijven die innovatie omarmen en zich aan de nieuwste technologische trends aanpassen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit artikel gebruikt zowel referenties naar web3 en web3.0 zonder een onderscheid te maken tussen decentrilized Internet en het semantische web.
Een referentie: https://www.nexxworks.com/blog/web3-and-web-3-0-are-not-the-same-thing-heres-why

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-06-12T15:55:00.000Z Slava Todavchich


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.