Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Monitor is geen sluitpost meer

Computable Expert

Ewald Verholt
General Manager, EIZO EUROPE GMBH. Expert van Computable voor de topics Management, Beheer en Maatschappij.

Lang dachten organisaties: een monitor is een monitor. Zelfs bedrijven en instellingen voor wie een goede beeldkwaliteit een echte must is, dachten nauwelijks na over de impact van een monitor op het resultaat. De monitor was een sluitpost.

Die houding is vandaag de dag gelukkig veranderd. Of het nu gaat om artsen, fotografen, luchtverkeersleiders of cad/cam-tekenaars; allemaal weten ze zo langzamerhand wel hoe bepalend de beeldkwaliteit van een monitor is voor de kwaliteit van hun werk. En gelukkig zien it-afdelingen van deze bedrijven dit ook. Monitoren zijn op deze afdelingen geen sluitpost meer in het budget.

Geïntegreerde toepassingen

"Wie kent niet het gevoel van ‘vierkante ogen’ als je te lang naar het beeldscherm tuurt?"

Met deze veranderende houding kwam ook de vraag naar geïntegreerde toepassingen. Daarmee bedoel ik display-oplossingen die een vast onderdeel uitmaken van een ruimte. Denk bijvoorbeeld aan een groot wandscherm op een operatiekamer. Daarop kan de chirurg real-time-beelden - evenals de beelden van eerdere diagnostiek - bekijken door middel van geïntegreerd videomanagement en beeldroutering. Of denk aan panelen op de brug van een schip, waar meerdere schermen diverse soorten informatie tonen: navigatie, de technische staat van het schip en videobeelden van het dek.

En nu zien we dat steeds meer organisaties de stap maken naar goede monitoren en displays voor alle medewerkers. Daarbij kijken ze veel vaker naar kwaliteit en tco (total cost of ownership), en minder naar de initiële investering. Bovendien weten ze dat voor iedereen die beeldschermwerk verricht de kwaliteit van de monitor impact heeft op de productiviteit. Wie kent immers niet het gevoel van ‘vierkante ogen’ als je te lang naar het beeldscherm tuurt? Misschien hangt er minder vanaf dan op een operatiekamer of in een luchtverkeerstoren, maar ook medewerkers in kantoorfuncties zullen eerder fouten maken als ze moeten werken op een monitor die niet specifiek is afgestemd op hun werk. Simpelweg omdat vermoeide ogen leiden tot lagere concentratie en soms zelfs tot hoofdpijn en verminderd zicht.

Dus wil je lekker productief de dag doorkomen en je doelstellingen behalen? Zie de monitor dan niet langer als sluitpost, maar als middel om je productiviteit en effectiviteit te verhogen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-03-02T15:59:00.000Z Ewald Verholt


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.