Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Van co-locatie tot de cloud (en alles daar tussenin)

Veel organisaties verhuizen hun hostinginfrastructuur naar een iaas- of volledige cloudoplossing. Bedrijven die deze stap nog niet hebben gemaakt, spelen nu met het idee om over te stappen van on-premise of co-locatie naar cloud. Dat roept vragen op.

Maar hoe kies je nu de juiste infrastructuur en hoe weet je of dit voor jouw organisatie ook daadwerkelijk de juiste stap is? Voor welke organisaties is co-locatie een logische keuze, voor welke partijen zijn dedicated servers interessant of is het verstandig om over te stappen naar de cloud? Laten we beginnen met een overzicht van de verschillende mogelijkheden. 

Co-locatie

"De grootste dataverbruikers van deze wereld bouwen vaak een eigen datacenter "

De grootste dataverbruikers van deze wereld bouwen vaak een eigen datacenter of huren die in zijn geheel (Salesforce, Facebook, Google). Maar dan hebben we het over de écht grote jongens. Deze laten we voor nu even buiten beschouwing. Voor alle overige organisaties kan co-locatie een uitkomst zijn.

Bij co-locatie huurt een organisatie ruimte in een datacenter, in de vorm van één of meerdere racks, inclusief stroom, koeling en connectiviteit. Het bedrijf schaft eigen apparatuur aan en plaatst die in de gehuurde racks. Soms gaat het hier om organisaties die specifieke hardware nodig hebben, servers met specifieke eisen. Maar het kan ook om gangbare modellen gaan. Voor partijen met veel cash kan dit interessant zijn, want dit vergt een behoorlijke investering die in drie tot vijf jaar wordt afgeschreven.

Een nadeel van colocatie is dat je als bedrijf minder flexibel bent binnen die periode. Bij grote veranderingen kun je niet ineens alles opzeggen en een nieuwe infrastructuur kopen, of je moet alles in één keer afschrijven. Dat is financieel gezien vaak niet wenselijk. In veel situaties is co-locatie dan ook niet de meest voor de hand liggende keuze. Hoewel de businesscase om over te gaan op de cloud soms sterk is, zie je geregeld dat hiervoor niet wordt gekozen. In die gevallen adviseren de engineers van het bedrijf dit niet omdat zij bang zijn hun baan te verliezen. 

Dedicated servers

Een dedicated server is een server die een organisatie huurt inclusief plaatsing in het datacentrum en die niet wordt gedeeld met andere partijen. Het grote verschil met colocatie is dat bedrijven de apparatuur niet zelf hoeven aan te schaffen en het fysieke beheer niet zelf meer hoeven te doen. Bovendien bieden dedicated servers meer flexibiliteit, omdat het mogelijk is om een jaar- of maandcontract af te sluiten. Organisaties kunnen dus eenvoudig opzeggen, opschalen, of voor zwaardere en/of andere apparatuur kiezen.

Dit is een interessante optie voor partijen die niet naar de cloud willen omdat het te duur is, of die het maximale willen halen uit de performance van de CPU, RAM of SSD’s (en soms zelfs SATA) en/of volledige controle wensen te hebben over de server. Daarom kiezen vooral meer technische partijen voor dedicated servers in plaats van cloud. 

Shared rack servers

"Een private rack is voor jou alleen en een shared rack deel je met andere organisaties"

Dedicated servers kunnen geplaatst worden in een private of een shared rack. De naam zegt het eigenlijk al: een private rack is voor jou alleen en een shared rack deel je met andere organisaties. Dat laatste levert een aantal voordelen op die vergelijkbaar zijn met de cloud. Vaak gaat het om maandelijkse contracten, kun je de oplossing bestellen via de website en wordt het binnen een uur of zelfs nog sneller opgeleverd. 

Vendor lock-in

De cloud is interessant voor kleine partijen of bedrijven die net starten en de technische kennis niet in huis hebben. De cloud is echter ook interessant voor bedrijven met hoge peak loads en daarom flexibiliteit behoeven. Developers willen nog wel eens voor platform-as-a-service (paas) kiezen, omdat ze eenvoudig applicaties kunnen ontwikkelen, zonder een hele infrastructuur op te hoeven tuigen en te beheren. Het gevaar van paas is echter dat er al snel een vendor lock-in ontstaat. Het ene paas-platform is vaak niet compatibel met het platform van een andere provider. Door alleen die technologie af te nemen, staan de applicaties als het ware ‘vast’ in een specifiek platform en is switchen naar een andere partij erg lastig. Ook zijn vaak de migratie kosten hoog doordat het inkomende verkeer wel gratis is, maar het uitgaande verkeer tegen hoge prijs dient te worden afgerekend. 

Een hybride infrastructuur combineert de voordelen van colocatie, dedicated servers en de cloud met elkaar en vormt daarmee een zeer krachtige oplossing. Voor een e-commerce partij met een hoge peakload rondom de feestdagen is de cloud wellicht de beste keuze. Als de organisatie daarentegen ook een continue belasting (base load) heeft, biedt een hybride architectuur waarschijnlijk de beste resultaten, waarbij de base load op dedicated servers of op een gevirtualiseerde omgeving draait en de pieken worden opgevangen door een hyperscaler.

Zo doet elke organisatie er verstandig aan om te onderzoeken welke hostingoplossing het beste bij hen past. Organisaties die een strategische overstap naar de cloud willen maken, doen er goed aan eerst een solide businesscase op te stellen. Enkel rekening houden met de kosten van de hardware, rackspace en het internetverkeer is niet voldoende.

De grote vervolgvraag is natuurlijk: welke factoren moeten bedrijven daarnaast nog meenemen in hun afweging? Graag leg ik in mijn volgende blog uit met welke overige kosten bedrijven rekening moeten houden en geef ik antwoord op de vraag waar te beginnen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-09-16T15:23:00.000Z Eltjo Hofstee


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.