Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Wifi 6E is volgende generatie van connectiviteit

De pandemie en de shift naar het hybride werken hebben connectiviteit bovenaan op de bedrijfsagenda geplaatst. Sinds januari van 2021 heeft zestig procent van de wereldbevolking toegang tot een internetverbinding. In Nederland had in 2019 97% van de bevolking thuis toegang tot internet, vijf procent meer dan in 2015. Hierdoor ontstaan nieuwe uitdagingen die nog moeten worden aangepakt. We maken veelvuldig gebruik van videoconferenties, bedrijven zijn afhankelijker van cloud-activiteiten, en we moeten rekening houden met een toenemende dreiging van cyberaanvallen. Dit alles creëert een maalstroom van potentiële netwerkproblemen. Het antwoord zou weleens Wifi 6E kunnen zijn.

Wat is Wifi 6E? De ‘E’ staat voor ‘extended’. Vandaag de dag gebruiken we wifi binnen twee banden: 2,4 GHz en 5 GHz. Nu wifi alomtegenwoordig is geworden, nemen ook de beperkingen van deze spectrums toe. De 2,4-GHz-band blijkt ernstig overbelast te zijn en zelfs de 5-GHz-band begint het lastig te krijgen. Hier kan Wifi 6E ons bij gaan helpen.

Wifi 6E gebruikt namelijk een derde band – 6 GHz. Dat maakt het mogelijk met meer efficiëntie, een hogere verwerkingscapaciteit, en strengere beveiliging te werken. De uitbreiding naar deze band verdubbelt de beschikbare frequentie voor apparaten en gebruikers. De invoering van Wifi 6E zorgt voor minder belaste luchtwegen, bredere kanalen en meer connectiviteit. De oplossing garandeert meer succes voor bestaande parameters en katalyseert ook toekomstige innovaties.

Wereldwijde doorbraak

"Digitale transformatie treft alle sectoren en de overstap naar de cloud is in een stroomversnelling geraakt"

Intussen hebben zeventig llanden, goed voor een totale bevolking van 3,4 miljard mensen, de regels rond 6 GHz goedgekeurd, of zijn daar mee bezig. Naar verwachting zullen in 2022 meer dan 350 miljoen Wifi 6E-apparaten worden verkocht. De oplossing wint dus duidelijk aan momentum.

Deze adoptiesnelheid is ook het gevolg van de situatie waarin we ons bevinden. Digitale transformatie treft alle sectoren en de overstap naar de cloud is in een stroomversnelling geraakt. Daarnaast zien we ook een opmerkelijke groei van de iot-markt, die tegen 2025 mogelijk 1,6 biljoen dollar zal bedragen. Naarmate steeds meer apparaten connectiviteit en interactie vragen, zullen netwerken het meer dan ooit te verduren krijgen.

6 stappen naar 6E

De wereld maakt zich klaar voor Wifi 6E en bedrijfsleiders moeten nagaan hoe deze extra netwerkcapaciteit hun eigen digitale transformatie kan ondersteunen. We bespreken zes belangrijke strategieën om het maximale uit Wifi 6E te halen en toekomstgericht te kunnen investeren.

  • Beveiliging op de eerste plaats

Door de snelle overgang naar de cloud zijn er hiaten in onze cyberbeveiliging ontstaan. Cybercriminelen maken hier graag misbruik van. Door de invoering van Wifi 6E zijn organisaties verplicht om WPA3 te gebruiken, de sterkste beschikbare beveiliging voor wifi.

  • Maximaliseer tri-band dekking

Bij de invoering van Wifi 6E mogen we niet vergeten dat ook de andere bestaande frequentiebanden nog steeds nodig zullen zijn en dat deze in de nabije toekomst overbelast zullen blijven. Om optimaal te profiteren en de connectiviteit te maximaliseren, moeten organisaties hun activiteiten spreiden over de 2,4-GHz-, 5-GHz- en 6-GHz-banden.

  • Maak gebruik van geavanceerde analytics en ai-ops voor betere gebruikservaring

Net zoals bij connectiviteit nemen ook problemen rond beheer toe. Door artificiële intelligentie (ai) en machine learning in te zetten, versterkt ai-ops klassieke netwerkmonitoring met het automatisch identificeren van problemen op het netwerk, de beveiliging of de prestaties. Dit stelt organisaties in staat deze problemen proactief aan te pakken voor ze de bedrijfsprocessen en de ervaring van de eindgebruiker kunnen beïnvloeden.

  • Zelfevaluatie is cruciaal

Organisaties moeten evalueren hoe Wifi 6E is in te zetten, hoeveel client-apparaten ervan kunnen profiteren, hoe het kan bestaan binnen het huidige spectrum van activiteiten, en of er upgrades nodig zijn. Belangrijk voor elke organisatie is de uplink-snelheid van toegangspunt naar switch.

  • Controleer op certificaten en normen

Bij het kiezen van een technologieleverancier die Wifi 6E kan implementeren, is het van belangrijk om na te gaan of ze naast een track record van bewezen innovatie ook een verbintenis hebben met de hoogste industrienormen. De Wifi Alliance heeft een reeks standaarden ontwikkeld die kwaliteit en betrouwbaarheid van nieuwe draadloze technologieën op de eerste plaats zetten.

  • Test uit

De proeffase is noodzakelijk bij het uitrollen van een nieuwe infrastructuur. Het is het uitgelezen moment om te testen, problemen te identificeren en jezelf beter voor te bereiden op een bredere implementatie. Een goed uitgevoerde pilot kan het risico op negatieve gevolgen verderop in de keten verkleinen.

Blik op de toekomst

"Zelfs als de wereld langzaam maar zeker teruggaat naar het ‘oude’ normaal, is het niet zeker hoe die wereld eruit zal zien"

Als de overbelasting van de wifi-netwerken toeneemt, neemt de gebruikerservaring af. En zelfs als de wereld langzaam maar zeker teruggaat naar het ‘oude’ normaal, is het niet zeker hoe die wereld eruit zal zien. Wat we wel zeker weten, is dat we sterk afhankelijk zullen blijven van de connecties die zich tijdens de pandemie hebben gevormd, zowel thuis als op school, op kantoor of in openbare ruimtes.

Als we even vooruitblikken, dan zien we dat Wifi 6E nog meer mogelijkheden zal bieden om bedrijven te transformeren en eindgebruikers aantrekkelijke ervaringen te bezorgen, en dat is zeker het overwegen waard.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-02-14T13:13:00.000Z Dobias van Ingen


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.