Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Eerst juiste eco-systeem, dan edge computing

Volgens nieuwe cijfers van IDC groeien de wereldwijde uitgaven voor edge computing dit jaar naar verwachting met dubbele cijfers. De analist voorspelde daarnaast dat de investeringen in de technologie aankomend jaar 176 miljard dollar zullen bedragen, een stijging van bijna vijftien procent ten opzichte van vorig jaar. Dat komt niet als een verrassing.

Edge computing is toe te passen in bijna elke branche of sector waar behoefte is aan specifieke edge use-cases. Denk aan autonome systemen, visuele inspectie of specifieke oplossingen die onmiddellijk moeten reageren op gebeurtenissen.

De technologie heeft de afgelopen jaren nieuwe mogelijkheden opgeleverd, zoals snellere inzichten, verbeterde responstijden en betere beveiliging en data-controle. Dankzij edge computing kunnen organisaties ook verbeterde en nieuwe ervaringen bieden, die efficiënter zijn dan ooit. Denk niet alleen aan slimme geldautomaten, waarmee klanten rekeningen kunnen openen en geld kunnen overmaken, maar ook aan autonoom rijden en slimme infrastructuur om verkeersincidenten realtime te stroomlijnen. De kansen die het organisaties biedt om de verwachtingen van klanten te overtreffen, kunnen een concurrentievoordeel opleveren.

Uitdagingen

"Het implementeren van een edge-infrastructuur kan complex zijn"

Toch heeft edge computing ook uitdagingen waar rekening mee moet worden gehouden. Ten eerste kan het implementeren van een edge-infrastructuur complex zijn, omdat er extra apparatuur en middelen nodig zijn. Dit kan over het algemeen leiden tot meer efficiëntie, maar er is ook een aanzienlijke investering nodig. Zorgen voor adequate beveiliging is daarnaast vaak een uitdaging bij een gedistribueerde edge omgeving. Doordat de dataverwerking aan de rand van het netwerk plaatsvindt, bestaat er vaak risico op beveiligingsinbreuken die kunnen leiden tot identiteitsdiefstal en ransomware. Wanneer er bijvoorbeeld een verouderd iot-apparaat wordt toegevoegd, kunnen cybercriminelen het apparaat eenvoudiger infiltreren. Organisaties zullen daarom goed moeten vastleggen wat voor soort data het bedrijf nodig heeft en hoe deze op verschillende locaties is vastgelegd. Management- en operationele processen moeten daarnaast ook veranderen en volledig geautomatiseerd worden om te voorkomen dat it-experts op elke locatie met een edge-device nodig zijn.

De ‘edge’ is geen op zichzelf staand product maar een opkomend ecosysteem voor informatiebronnen, toepassingen en gebruikssituaties, waarbij gebruikt wordt gemaakt technologieën zoals 5G, artificiële  intelligentie en iot. Hierdoor is het een enabler voor use-cases die veiligheid, veerkracht, lage latentie en autonome actie op de edge vereisen. Voor organisaties betekent dat ze een ecosysteem van vertrouwde partners moeten bouwen om hun edge use-cases te realiseren. Bovendien neemt de hoeveelheid apparaten die machine-naar-machine communiceren, vanwege de uitrol van 5G, alleen maar toe.

Aangezien we honderden of zelfs duizenden toestellen zullen plaatsen binnen een edge-oplossing, hebben we een slim beheerplatform nodig om de softwaredistributie en activatie op een autonome manier in te regelen. Dit beheerplatform zal te allen tijde toezicht houden op de toestellen en de juiste applicaties en ai-modellen plaatsen in alle veiligheid en zonder interventie van it-personeel.

Evolueren

Kortom, het edge computing-ecosysteem zal de komende jaren groeien en evolueren. Veel organisaties en bedrijven zijn betrokken bij het specificeren van de technologie en het definiëren van oplossingen. Edge computing omvat een groot aantal gebruiksscenario’s, maar er is niet één oplossing die voor iedereen geschikt is. Organisaties moeten daarom de juiste balans kiezen tussen partners en technologieën, die het beste bij hun bedrijfsstrategie passen en een ecosysteem van vertrouwde partners opbouwen om hun edge use-cases te helpen realiseren.

(Auteur Dennis Lauwers is distinguished engineer hybrid cloud Europe, Middle-East & Africa bij IBM.)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-03-09T17:01:00.000Z Dennis Lauwers


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.