Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Zo vermijd je keuzestress op weg naar de cloud

Computable Expert

mr. Bas van Baalen
Strategisch Adviseur Cloud, PQR. Expert van Computable voor de topics Cloud Computing, Infrastructuur en Datacenters.

Koste wat het kost naar de cloud. Maar het grootste vraagstuk rondom cloud is niet óf je moet overwegen om naar de cloud te gaan, maar welke oplossing je moet kiezen. Het antwoord hangt af van de bedrijfsbehoeften. Toch worden te veel beslissingen genomen op basis van onderbuikgevoel.

Waarom ga je naar een cloud-omgeving? Omdat het hip is? Of omdat het de beste keuze is?

Besluitvormers kijken niet per se naar functionaliteit, maar naar vermeende (kosten)efficiëntie. Ja, (public) cloud kan goedkoper zijn, maar alleen in optimale scenario’s. Neem bijvoorbeeld legacy-applicaties: het is vaak helemaal niet goedkoper deze in een (public) cloud-omgeving te hosten. Die kunnen beter op een on-premises server blijven draaien of door de leverancier worden ‘versaast’.

Ik zou een lijstje kunnen opstellen met redenen waarom bepaalde cloudkeuzes beter zouden zijn. Dat bijvoorbeeld de publieke cloud schaalbaarder is, dat een lokale server-omgevingen beter zijn vanwege privacyoverwegingen, dat hosted private clouds kostenefficiënt maatwerk bieden. Maar het punt is dat je geen lijstjes moet blijven maken. Het probleem is juist dat we te veel lezen en te weinig praten.

Welke cloudkeuze maak je wanneer?

In gesprek

"De aspecten die zeker in dat onderzoek terug moeten komen, zijn dezelfde aspecten die kritiek zijn voor je bedrijfsvoering"

Mijn oproep is dan ook om in gesprek te gaan met specialisten om samen te ontdekken welke cloudkeuze de beste is voor jouw organisatie. Tijdens die gesprekken onderzoek je de it-infrastructuur om the best fit vast te stellen. De aspecten die zeker in dat onderzoek terug moeten komen, zijn dezelfde aspecten die kritiek zijn voor je bedrijfsvoering. Denk aan bedrijfscontinuïteit, performance en stabiliteit, security en compliance, productiviteit en groeipotentieel.

Binnen die aspecten kun je in vraagstukken duiken zoals dataverwerking binnen de organisatie om toegangsrechten en dataflows te bepalen; samen met architecten kun je in networking, switching en routing duiken; en samen met de cto en cfo kun je de business case voor de verschillende opties verkennen. Voor de business case is technische input cruciaal, omdat de cloudkeuze ook kan afhangen van de beschikbaarheid van bepaalde technologieën, zoals serverless en kunstmatige intelligentie. Wanneer dit onderzoek afgerond is en je bent uitgepraat over de vereisten, uitdagingen en kansen, dán pas komt het migratievoorstel.

Er is dus helemaal geen keuzestress nodig op weg naar de cloud. De optimale weg voorwaarts bepaal je samen met leveranciers. Blijf dus doorlopend het gesprek opzoeken, en probeer niet coûte-de-coûte een weg naar de (publieke) cloud te vinden als de feiten dat tegenspreken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-12-27T14:34:00.000Z Bas van Baalen


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.