Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Werknemers moeten nieuwe vaardigheden ontwikkelen

Dit artikel delen:
Soft skills

De vooruitgang van technologie blijft de wereld waarin we leven veranderen en vormgeven. Daardoor rijst de vraag over de mogelijke implicaties voor werknemers, omdat het ernaar uitziet dat bepaalde functies door de automatisering van de arbeidsmarkt getroffen zullen worden. Toch kan de opkomst van nieuwe technologieën die de manier waarop we werken veranderen ook tot vele nieuwe en interessante opportuniteiten leiden voor mensen met vaardigheden in digitale technologie. Sommige functies in deze sector zullen immers ook veranderen.

Bij elke nieuwe industriële revolutie hebben we een verschuiving gezien in het soort jobs binnen de betrokken sectoren. Daardoor zullen bepaalde functies waarschijnlijk verdwijnen. Tegelijk zal de vraag naar nieuwe functies ontstaan. Die zullen essentieel zijn om de nieuwe technologie succesvol te maken. Mensen met vaardigheden in digitale technologie zullen veelgevraagd zijn en daar de vruchten van kunnen plukken.”

Ik zie een aantal mogelijke implicaties voor de digitale recruteringsector:

1. Developers die kunstmatige intelligentie (ai) begrijpen zullen veelgevraagd zijn.
Bedrijven zullen developers nodig hebben die niet alleen de technische aspecten van de job beheersen maar ook bredere businessopportuniteiten kunnen detecteren. De meest gewilde kandidaten zullen diegenen zijn die ai-applicaties kunnen aanpassen zodat bedrijven daar wel bij varen en businessprocessen geoptimaliseerd worden.

2. Stijgende nood aan digitale projectteamleden.
Er zal veel vraag zijn naar teamleden zoals product owners/managers, channel managers en andere vergelijkbare hooggekwalificeerde talenten. De methode waarop ai-projecten worden opgeleverd, zal naar alle waarschijnlijk 'agile' blijven, wat zal leiden tot een stijgende vraag naar mensen met de juiste ervaring.

3. Stijgend gebruik van ai en automatisering in de technologiesector.
De technologiesector haalt nu al voordeel uit ai en automatisering, vooral wie werkt in gebieden zoals IoT, big data of fintech. Dit resulteert in een stijgende vraag naar kandidaten met ervaring in deze technologieën.

4. Sterke afhankelijkheid van de technologiesector om kant-en-klare oplossingen te bieden.
Bedrijven die hun efficiëntie willen verbeteren met ai of zelflerende machines zullen de technologiesector nodig hebben om snel en efficiënt de juiste oplossingen te leveren. Dat is een geweldige kans voor developers.

5. De uitdaging toptalent te vinden en te behouden.
In deze markt, gekenmerkt door een tekort aan vaardigheden, hebben bedrijven het nu al moeilijk om toptalent aan te trekken en te behouden.  Er zal veel meer gedaan moeten worden om toekomstige generaties aan te trekken en ervoor te zorgen dat er ook in de toekomst genoeg talent zal zijn.

6. Het ontstaan van nieuwe industrieën.
Er zijn vandaag de dag al veel jobs die tien of zelfs vijf jaar geleden nog niet bestonden. Met de voortdurende vooruitgang van technologie moeten we klaar zijn voor nieuwe functies, zelfs nieuwe industrieën, en ervoor zorgen dat we over het talent met de nodige vaardigheden beschikken.

7. Cyberveiligheid wordt belangrijk aandachtspunt.
Naarmate de werkplek meer en meer digitaal wordt, zullen bedrijven er moeten voor zorgen dat hun cyberveiligheid tegen potentiële aanvallen is opgewassen. Het is daarom voor elke onderneming een must om de juiste vaardigheden en ervaring in huis te hebben.

8. Stijgende rekrutering door start-ups.
Startup's die exponentieel groeien, zullen hooggekwalificeerde medewerkers nodig hebben. En willen ze profiteren van hun groei dan zullen ze dat talent snel moeten recruteren. Dat is goed nieuws voor contractors, hun flexibiliteit speelt immers in hun voordeel.

Conclusie

Het is belangrijk dat bedrijven gelijke tred houden met de vraag die de vierde industriële revolutie brengt en dat dit geen negatieve impact heeft op de huidige arbeidsmarkt. Dat wil zeggen dat huidige werknemers nieuwe vaardigheden moeten ontwikkelen en dat er moet worden gekeken naar mogelijke wetgeving om werknemers te beschermen.

Philippe Dullaert, cfo bij Hays België

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-04-26T14:30:00.000Z Philippe Dullaert


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.