Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Toekomst van programmeren is collaborative

Dit artikel delen:

Hoe vind je de beste programmeurs in een markt waar de vraag ernaar al heel lang groter is dan het aanbod? Daar lag ik best wel vaak van wakker, totdat ik ‘collaborative coding’ ontdekte. Meer, dit heeft de toekomst omdat het helpt beter en efficiënter bij het communiceren en samenwerken. En mooie bijvangst is dat het een nieuwe generatie programmeurs aanspreekt - en die hebben we hard nodig.

Wat heb je nodig om de snelle groei te kunnen bijbenen? Een deel van het antwoord vond ik toen ik vorig jaar geïnterviewd werd door IT Labs en een wens mocht doen. Ik wenste een omgeving waarin developers samen kunnen werken aan code, zoals tekstschrijvers dat ook kunnen in Google Drive of gamers dat doen in multiplayer-spellen als Fortnite. Die wens heet collaborative coding, een manier van code sharing waarmee programmeurs echt in realtime in de cloud - dus via hun browser - kunnen samenwerken.

Dit mag een paar stappen verder gaan dan pair programming, waarbij twee developers op één werkstation samenwerken; mob programming, met één bestuurder en meerdere navigators die de bestuurder begeleiden om de code te schrijven of code sharing, waarbij developers op hun eigen laptop of werkstation, thuis, op kantoor of desnoods aan de andere kant van de wereld werken, terwijl alle leden van het team in realtime de mogelijkheid hebben om elkaars code te herzien, te verbeteren, te debuggen of toe te voegen.

Wens

"Als iedereen tegelijk naar dezelfde code kijkt, worden fouten eerder opgemerkt"

Mijn wens lijkt in de afgelopen maanden gehoord. Want collaborative coding wint terrein. Vercel bijvoorbeeld, ontwikkelaar van het platform Next JS, introduceerde onlangs Next JS Live, waarmee realtime in de browser code is te delen.  En dat heeft voordelen. Samen coderen valt of staat weliswaar met goede communicatie, maar het kan veel miscommunicatie voorkomen. Want als iedereen tegelijk naar dezelfde code kijkt, worden fouten eerder opgemerkt. Bovendien is werk makkelijker over te nemen als een teamlid een dag of week afwezig is. Ook kan het coderen gewoon doorgaan als iedereen wegens een nieuwe lockdown onverhoopt weer vanuit huis moet werken. Daarbij kunnen junior programmeurs makkelijker de hulp inroepen van een ervaren collega als ze ergens niet uitkomen.

Ik weet dan ook zeker dat collaborative coding en code delen een vlucht zullen nemen. Collaborative coding is niet alleen efficiënt en effectief, het spreekt een nieuwe generatie programmeurs aan. Jonge mensen zijn immers gewend om in de cloud samen te werken aan projecten en te gamen. Door programmeren op deze manier te leren zien ze het meer als een game dan als werk: samen dingen proberen en bouwen. Misschien moet ik snel weer een wens doen.

(Auteur Merlijn Bruijnes is cto bij Marvia.)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-04-29T13:52:00.000Z Merlijn Bruijnes


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.