Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Hoe wordt u de groenste kmo?

Computable.be Expert

Inge Bruffaerts
Channel Marketing Manager, Epson. Expert van Computable.be voor de topics Management, Maatschappij en Digital Innovation.

Onderzoek van Quocirca leert ons dat kmo’s vandaag nog steeds achterop hinken op het vlak van milieuvriendelijke technologie. Zo blijkt dat slechts 24 procent van de bevraagden bereid is om geld te besteden aan het verbeteren van de duurzaamheid. Maar met alle lonen van medewerkers, facturen van leveranciers en klanten die ze tevreden moeten houden valt het nauwelijks te verbazen dat kleinere ondernemingen - met kleinere budgetten - grotere prioriteiten hebben.

Nochtans zouden ze er een topprioriteit van moeten maken. Terwijl velen duurzaamheid zien als een duur extraatje, is het in realiteit niet enkel het milieu dat hier wel bij vaart, maar ook de investerende bedrijven zelf. Milieuvriendelijke technologie, niet in het minst in de printermarkt biedt verbeteringen op het vlak van kosten, energie en roi (return on investment), bovenop de positieve impact op onze planeet. Anders gezegd: het is een uitstekende investering, zowel op kortere als op langere termijn, voor bedrijven van elke grootte. 

Maar dat maakt het niet gemakkelijker om te weten waar u best begint. Daarom heb ik deze lijst samengesteld met de beste tips voor het duurzamer maken van uw printbeleid - en om een snelle roi op uw investering te realiseren. 

Bereken de schade. Ga op zoek naar een ‘managed print service’-leverancier die gebruik maakt van energiecalculators om het energie- en papierverbruik en de hoeveelheid afval te berekenen over het volledige printerpark heen. Deze berekening moet vooral gericht zijn op het identificeren van gebieden waar u uw milieu-impact kan verminderen; van daaruit kunnen dan aanbevelingen worden geformuleerd rond een gebalanceerde uitrol van hardware en software om energie- en papierverbruik en het aantal verbruiksmaterialen drastisch terug te schroeven.

Consolideer uw toestellen. Multifunctionals bieden de kans om verscheidene toestellen te consolideren tot één machine, met verschillende kostenbesparingen tot gevolg: minder verbruiksartikelen, minder tijd voor administratie nodig, en minder producten te beheren.   

Wees energiezuinig. Overweeg energiezuinige toestellen die voldoen aan de vereisten van eco-labels zoals Energy Star of Blue Angel. Toestellen die voldoen aan de recentste Energy Star-criteria, kunnen tot 40 procent energiezuiniger zijn dan andere. Let vooral op printers en multifunctionals met snelle opwarmtijden en met ‘deep-sleep’ en ‘toner-saving’ standen.

Beveilig uw afdrukken. Vaak sturen mensen afdrukjobs naar de printer om ze daarna te vergeten op te halen. Deze vergeten prints worden dan in de recycleermand gegooid, of erger nog: ze vallen in de verkeerde handen. Met een ‘secure printing’-functie kunnen gebruikers hun documenten vrijgeven wanneer ze aan de printer staan, met behulp van een smartcard of pin. Zo zorgt u voor minder afval, minder onnodige kosten en een betere beveiliging. 

Stel regels in. Door regels op te leggen voor het afdrukken op basis van eigenschappen zoals kleur, aantal pagina’s en andere, kan u printjobs naar een specifiek toestel leiden dat het meest geschikt is voor elke specifeke job, eender waar op het netwerk. Zo realiseert u besparingen bij elke afdruk die u maakt. 

Vruchten plukken

Uiteindelijk zal een duurzame printinfrastructuur niet alleen uw groene imago verbeteren, ze zorgt ook voor lagere kosten, hogere productiviteit en minder risico’s. Organisaties die al stappen hebben gezet op weg naar duurzaam printen, plukken daar nu al de vruchten van. 

Uit onderzoeken blijkt dat ze vergelijkbare concurrenten kloppen over de hele lijn; niet alleen op het vlak van milieu-impact maar ook inzake betrouwbaarheid van de toestellen, documentbeveiliging en kostenbesparing. Zodra u alle bovenstaande hebt aangepakt, is uw bedrijf klaar om van diezelfde voordelen te genieten. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-10-24T10:22:00.000Z Inge Bruffaerts


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.