Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Ethiek en motivatie absolute must binnen it

Ethiek

Soft skills winnen steeds meer aan belang, zelfs voor professionals die slechts drie maanden op een opdracht zitten. Hoe komt dat?

Je zou denken dat er in de sector voornamelijk gezocht wordt op hard skills, want uiteindelijk wil je toch zo snel mogelijk een opdracht uitgevoerd hebben. Maar soft skills winnen duidelijk aan belang, zelfs voor contractors die slechts een korte periode op een opdracht zitten.

Vroeger, en dat is niet eens zo lang geleden, waren het vooral de grote multinationals die binnen hun it- en data-organisatie vooral externe werknemers inhuurden. Een sterke interne schil met een flexibele buitenschil was een basisstrategie voor elk beetje multinational. Natuurlijk werd er ook gekeken of iemand binnen een organisatie zou passen, maar het echt matchen van soft skills is iets van de afgelopen periode.

Zijn die multinationals dan zo ineens begonnen met te zoeken naar soft skills? Nee en ja. Nee, want er is bij hen nog steeds voornamelijk aandacht voor de ‘technische skills’. Ja, want de opdrachten duren nu eenmaal langer, waardoor een persoonlijke match nodig is.

De grootste verandering zit ‘m echter in diegene die aan het inhuren is. Wij zien met Hays een steeds grotere vraag vanuit kmo’s en professionele organisaties die binnen de bediendenmarkt niet meer het juiste talent vinden en dus uitwijken naar een contractor. Door de kleinere schaal van deze organisaties en de kortere lijnen, is onderlinge samenwerking en team spirit enorm belangrijk. Of zoals één van onze opdrachtgevers, Ilse Getteman, managing director van Companyweb, het omschrijft: 'Onze consultants komen tot in het hart van ons bedrijf. Betrouwbaarheid, werkethiek en motivatie zijn dus een absolute must.'

Leuk detail, ook: kmo’s zijn meer bereid langer te investeren in een contractor die de juiste soft skills heeft, maar technisch nog vooruitgang moet boeken, dan andersom.

Dennis Britstra, national business manager it bij Hays Belgium

Hoe zijn de soft skills van it-contractors?

Bent u op contractbasis werkzaam in de Belgische ict-markt? Doe dan mee aan het onderzoek naar de soft skills van it-contractors. Dat onderzoek wordt uitgevoerd door ict-recruiter Hays en ict-vaktitel Computable. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-10-30T11:57:00.000Z Dennis Britstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.