Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Circulaire it is meer dan een mvo-maatregel

Computable Expert

Jan-Dirk Krispijn
Partner, NEG-ITSolutions. Expert van Computable voor de topics Management, Outsourcing en Beheer.

Als ondernemer kijk je regelmatig kritisch naar je bedrijf. Wat loopt lekker, maar vooral ook: is er ruimte voor verbetering? En zou je ook niet meer willen doen met maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)? Kwesties waarbij circulaire it in alle gevallen een interessante invalshoek biedt.

Voor we het over circulaire it hebben, moeten we eerst een stap terug doen. Het is namelijk een onderdeel van overkoepelende concepten als circulair ondernemen en de circulaire economie.

In de circulaire economie minimaliseren we verbruik en verspilling van grondstoffen. Dat gebeurt door producten te hergebruiken en te recyclen. Zo halen we de maximale waarde uit producten. Nadelige effecten zoals het produceren van afval en het vernietigen van waarde worden tegelijkertijd beperkt.

Bekende voorbeelden uit de circulaire economie zijn Too Good To Go (restaurants en winkels bieden aan het einde van de dag met een flinke korting voedsel aan dat anders weggegooid zou worden) en Peerby (in plaats van een betonboor kopen, die je vervolgens nauwelijks gebruikt, leen je deze van een buurtbewoner). In de zakelijke markt daarentegen is de circulaire economie minder bekend. Jammer, want ook daar liggen volop kansen en mogelijkheden.

Realistische optie

"Nieuwe apparatuur is niet altijd nodig"

Circulair ondernemen is voor elk bedrijf een realistische optie. Bijvoorbeeld door eens goed naar je eigen it-beheer te kijken. Vooral wat betreft eindgebruikersapparaten, zoals pc’s, laptops en tablets, verspillen we nog altijd veel waarde. Die verspilling van waarde gebeurt op verschillende manieren.

Wanneer een apparaat vervangen wordt, betekent dit natuurlijk niet dat deze helemaal geen waarde meer heeft. Toch lijkt dat wel vaak het idee te zijn. Oude laptops worden bijvoorbeeld in een kast bewaard, waar ze vervolgens vergeten achterblijven. Zonde, want vaak zijn deze nog prima te gebruiken, bijvoorbeeld als refurbished hardware binnen andere onderdelen van het bedrijf. Maar ook door de apparatuur te verkopen voor de restwaarde – die je vervolgens weer in je eigen bedrijf stopt.

Verder is nieuwe apparatuur niet altijd nodig. Een kantoor vol met gloednieuwe apparatuur, dat heeft natuurlijk een bepaalde uitstraling. Maar zeg eens eerlijk, is het voor de taken van je medewerkers ook echt nodig? Veel werkzaamheden zijn prima uit te voeren met refurbished hardware.

Deze apparatuur is zorgvuldig voorbereid op een tweede leven. Door een compleet schone software-installatie bijvoorbeeld, maar ook door onderdelen te vervangen of te upgraden. Je richt je werkplekken zo tot wel zeventig procent voordeliger in.

En zeg nou zelf: dat is naast een waardevolle MVO-maatregel toch ook gewoon waarde voor jouw bedrijf?

Deze opinie staat ook in Computable Magazine nummer 3 2019.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-04-10T10:26:00.000Z Jan-Dirk Krispijn


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.