Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Veel voordelen aan cloud-managed wifi

Dit artikel delen:

Computable Expert

Jan Buis
Head of Business Development, Genexis International BV. Expert van Computable voor het topic Infrastructuur.

In mijn vorige blog (Wifi zonder einde) heb ik het gehad over de explosieve groei van het aantal draadloze verbindingen en de evolutie naar cloud-managed wifi. In deze blog wil ik dieper ingaan op de voordelen van het vanuit de cloud beheerd wifi. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: cloud-managed wifi beschikt niet over een draadloze controller. Dat betekent dat bedrijven niet langer hoeven te investeren in kostbare netwerkapparatuur. Ze kunnen zich simpelweg op een dienst abonneren en betalen daar een maand- of jaartarief voor.

Het uitbesteden van diensten zoals onderhoud en beveiliging vertegenwoordigt de belangrijkste verschuiving op het gebied van netwerkbeheer van de afgelopen jaren. Dit heeft de aanzet gegeven tot de introductie van een even interessant als lucratief managed service-fenomeen dat we 'wifi-as-a-service' noemen.

Omdat er sprake is van een centrale beheerlocatie, is het niet langer nodig om een technicus op pad te sturen voor de configuratie en het onderhoud van netwerkapparatuur. Alle apparaten zijn via het internet verbonden, en daarmee 24/7 toegankelijk vanuit elke locatie ter wereld.

Stuk makkelijker

"Een belangrijk voordeel van cloud-managed wifi is de optimale schaalbaarheid."

Netwerkbeheer vanuit de cloud maakt de beveiliging van netwerken er ook een stuk makkelijker op. Beheerders kunnen vanaf elke locatie toegang krijgen tot een netwerkdashboard. Daarnaast zijn 24/7-controles van de netwerkstatus, waarschuwingsfuncties en voorspellend onderhoud gemeengoed geworden.

Een ander belangrijk voordeel van cloud-managed wifi is de optimale schaalbaarheid. Als een snelgroeiend bedrijf draadloze netwerken nodig heeft op nieuwe locaties kunnen die met ongekende snelheid worden gerealiseerd. Dankzij een geautomatiseerde installatie en vooraf geconfigureerde apparaten is er geen tussenkomst van een beheerder meer nodig; de zogenaamde 'zero-touch'. Netwerken kunnen bovendien op uiterst flexibele wijze worden gewijzigd als er na verloop van tijd aanpassingen nodig zijn.

Dankzij de mogelijkheden voor configuratie op afstand kunnen nieuwe functies zoals Quality of Service (QoS)-tools en andere optimalisatie-oplossingen snel en eenvoudig aan het draadloze netwerk worden toegevoegd. Deze tools kunnen al naar gelang de behoefte worden uitgerold naar het hele netwerk of naar een specifieke locatie. Tijdelijke draadloze netwerken worden nu een fluitje van een cent. Effectiever beheer van mobiele apparaten en draadloze clients draagt bij aan verbeteringen van de gebruikerservaring en netwerkprestaties.

Cloud-managed wifi draagt daarnaast bij aan verbeterde netwerkbeveiliging, omdat patches razendsnel vanuit een centrale locatie kunnen worden uitgerold. Een handmatige installatie zou aanzienlijk meer tijd in beslag nemen. Beheer vanuit de cloud biedt ook duidelijke voordelen als een eerdere configuratie teruggezet moet worden. Vroeger moesten beheerders handmatig back-ups van de netwerkconfiguratie maken. Cloud-systemen daarentegen genereren automatisch back-ups met een vaste regelmaat. Organisaties kunnen daarmee sneller en eenvoudig teruggaan naar de laatste functionerende configuratie.

Softwaregedefinieerd

Tegenwoordig bieden vrijwel alle leveranciers van netwerktechnologie een cloud-gebaseerd draadloos systeem aan. Maar die systemen zijn pas echt van hoog niveau als ze gebruikmaken van softwaregedefinieerde technologie. Het basisprincipe achter software defined networking (sdn) is een verschuiving van een volledig apparaatgerichte benadering naar een netwerkgerichte aanpak. Bij het inrichten van nieuwe netwerken hoeft u alleen maar aan te geven welk type netwerk u wilt. De implementatie en configuratie worden automatisch verzorgd door centraal ontwikkelde netwerkinstellingen.

Conventionele cloud-based wifi-oplossingen configureren slechts afzonderlijke netwerkapparatuur zoals access points, zodat er nog altijd de tussenkomst van een beheerder nodig is. Sdn creëert daarentegen een compleet virtuele image van de gehele netwerkinfrastructuur. Dat begint met een ‘overlay’ (sjabloon), waarbij specifieke parameters aan de beoogde netwerken toegewezen worden. Deze worden gedistribueerd naar de locaties waar de netwerken moeten worden gerealiseerd. Alle configuraties van netwerkapparaten worden vervolgens automatisch door de software toegepast.

Het grootste voordeel van softwaregedefinieerd netwerkbeheer schuilt in de forse tijd- en kostenbesparingen rond de configuratie, het beheer en de beveiliging van netwerken. Bedrijven kunnen daarmee tegen lagere kosten en met minder fouten uiterst hoogwaardige en flexibele netwerken inrichten.

Sd-wlan als springplank

Misschien vraagt u zich af waarom leveranciers draadloze controllers blijven ontwikkelen en verkopen als de cloud en sdn de toekomst zijn. Ik kan u verzekeren dat er altijd sprake zal blijven van situaties die om een oplossing op locatie vragen. Daarom is het belangrijk om ondersteuning te blijven bieden voor alle drie de scenario’s - stand-alone, beheer met een controller en beheer vanuit de cloud - en niemand in een bepaalde richting te dwingen. Datgene wat het beste bij een bedrijf past, is ook voor leveranciers het beste. Ik vind het belangrijk dat klanten zeggenschap behouden over de manier waarop ze hun draadloze netwerken beheren.

Maar zoals eerder aangestipt kan sd-wlan voor sommige bedrijven dienen als springplank naar de moderne wereld van software defined networking. Voor mij vormt dit een onlosmakelijk onderdeel van het bredere plaatje van hyperintegratie, waarbij sd-wan, sd-lan en sd-wlan worden verenigd binnen een centraal platform. Het volledige potentieel van sdn kan namelijk pas worden ontsloten als de complete netwerkinfrastructuur integraal wordt beheerd en bediend met behulp van één systeem.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-08-10T10:50:00.000Z Jan Buis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.