Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Blockchain heeft last van groeipijnen

Dit artikel delen:
Blockchain

Blockchain is momenteel één van de meest veelbelovende technologieën. De technologie is voornamelijk bekend geworden als de technologie achter de Bitcoin, echter heeft de blockchaintechnologie de potentie om veel sectoren volledig te transformeren.

Alle nieuwe technologieën ondergaan een aantal groeipijnen en hetzelfde geldt voor blockchain. Hoewel er geen twijfel bestaat over het potentieel, maken sommige organisaties zich zorgen over beveiliging en aanverwante kwesties zoals identiteit en vertrouwen. Op deze gebieden zijn grote spelers zoals Intel, BT en IBM - en ook kleinere start-ups - hard bezig om oplossingen te vinden.

Een aantal voorspellingen over blockchain’s potentie en de toepassingen die in verschillende sectoren zullen opduiken.

Verschillende sectoren

Financiële dienstverlening: Vooral in het bankwezen en de kapitaalmarkten zijn er een aantal hotspots voor blockchain-innovatie. Deze omvatten het verbeteren van de huidige inefficiënties van post-trade clearing, het verwerken van internationale betalingen en de kredietverlening aan het mkb. De belangrijkste belofte van blockchain is het vermogen om meerdere transacties heel snel te verwerken en daarbij volledige transparantie te bieden. Bij betalingsverwerking en bedrijfsobligaties, bijvoorbeeld, kan een gedistribueerd netwerk van computers transacties sneller en veiliger verwerken dan conventionele systemen.

Er gebeurt ook een hoop in het bankwezen. Ten minste twee grote Europese banken zullen de aankomende jaren blockchainproducten voor consumenten introduceren. Naar alle waarschijnlijkheid worden deze dan gepresenteerd als 'nieuwe generatie' bankdiensten met een hogere efficiëntie.

De verspreiding van blockhain in het bankwezen wordt geholpen door het R3-initiatief. Dit initatief bestaat wereldwijd uit meer dan tachtig banken, financiële instellingen, toezichthouders, handelsverenigingen, professionele dienstverlenende bedrijven en technologiebedrijven. R3 is opgezet om een collectieve overeenkomst te sluiten over hoe banksystemen in de blockchain-wereld naast ‘legacy’-systemen kunnen bestaan. Een belangrijke functie van R3 is om steun te vergaren van de verschillende wereldwijde wet- en regelgevende instanties. Deze lijken open te staan voor blockchain en stimuleren ontwikkelingen al actief.

Verzekeringen: In de verzekeringssector kan blockchain helpen om complexe scenario's met meerdere partijen te beheren. Bijvoorbeeld voor een vastgoedeigenaar die een ingewikkelde verzekeringsmatrix beheert voor zijn of haar vijftig kantoren die via Airbnb worden verhuurd voor verschillende termijnen. Blockchain biedt uitkomst door al deze kleine transacties te registreren op een centrale plaats met volledige zichtbaarheid voor alle betrokkenen.

Productie supply-chain: Blockchain kan de distributie van assets zowel opslaan als traceren terwijl ze zich door de supply chain bewegen. Zo kunnen onderdelen worden gevolgd voor vliegtuigen die op verschillende locaties gebouwd worden. Het biedt onveranderlijke en meerpartijenauthenticatie van herkomst en eigendom van waardevolle items, waardoor het perfect is voor de handel in diamanten en kunst. Fabrikanten krijgen volledig inzicht in hun toeleveringsketen.

Gezondheidszorg: Een heel goed voorbeeld van blockchain als transformatieve technologie is te vinden in de gezondheidszorg. Hier moeten persoonlijke gegevens goed worden bewaard en bewaakt, maar moet dit ook snel beschikbaar zijn wanneer dat nodig is. Blockchain kan dit proces revolutioneren door een centraal register veilig te houden en identificatie en machtigingen te leveren, zodat alleen de relevante informatie wordt vrijgegeven aan de juiste mensen (denk aan artsen, apothekers, et cetera).

(Internationale) hulpverlening: De echte leven-veranderende potentie van blockchain ligt op het gebied van de verdeling van internationale hulpverlening. Sommige liefdadigheidsinstellingen schatten dat 30 procent van de hulpgoederen 'verloren' gaat in het huidige distributieproces. Omdat gegevens via blockchaintechnologie worden gedistribueerd en beschikbaar zijn voor iedereen met wifi en een computer, kan dit helpen de distributie te bevorderen door transacties snel te verifiëren en betalingen te versnellen, met meer transparantie.

Het zal nog even duren voordat blockchain mainstream wordt, maar veel van de bouwstenen worden nu gelegd.

Matthew Key, hoofd customer innovation, global banking & financial markets bij BT

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-05-08T10:04:00.000Z Matthew Key


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.