Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Blockchain verandert werken in hr en recruitment

Dit artikel delen:

Blockchain beïnvloedt de manier van werken in hr en recruitment in de komende jaren flink: veel taken worden automatisch, snel en betrouwbaar uitgevoerd dankzij deze technologie. Denk aan het checken van opleiding en werkervaring, referenties en arbeidscontracten. De implicaties van blockchain voor de financiële sector zijn bekend, maar het potentieel om blockchain in de wereld van werk te gebruiken is enorm en zal binnenkort hr en recruitment transformeren.

Ik sprak met verschillende hr-experts over hoe zij de invloed van blockchain inschatten. Resultaat is dat ik zes potentiële manieren om blockchain te gebruiken in de wereld van werk vaststel.

1. Verificatie: Blockchain kan de identiteit, kwalificaties, referenties en ervaringen van professionals tijdens het wervingsproces controleren. Volgens onderzoek door it-orgaan en certificeringsorganisatie Comptia gebruikt 51 procent van de ‘early adopters’ van blockchain dit momenteel al om digitale identiteiten te verifiëren.
2. Refereren: Blockchain gaat het traditionele proces van referenties overbodig maken. Zodra iemand zijn diploma heeft gehaald, kan hij zijn certificaat gewoon in blockchain plaatsen en hoeft dit nooit meer te worden geverifieerd.
3. Identificatie potentiële kandidaten: Blockchain biedt recruiters en hr-experts de mogelijkheid om potentiële kandidaten beter te identificeren. Zo krijgen ze bijvoorbeeld zicht op de specifieke rollen en functies die passen bij bepaalde professionals. ‘Op dit moment is het vrij complex om talent te matchen aan specifieke behoeften in een organisatie, zeker om dat op een geverifieerde manier te doen’, zegt Raj Mody, partner in PwC's hr-adviesbedrijf. ‘Snelheid is daarbij steeds belangrijker: wie het eerst een geschikte kandidaat aanbiedt, creëert een concurrentievoordeel. Blockchain kan zo een kracht worden in de werving van talent.’
4. Onderbouwen van werkcontracten: Met blockchain-technologie kunnen arbeidscontracten slimmer worden gemaakt. Denk aan het automatisch betalen van bonussen, zodra afgesproken resultaten zijn behaald.
5. Levenscyclus van werknemers: Blockchain zorgt voor innovatie in het recruitmentproces, omdat alle data van de binnenkomst tot het vertrek van medewerkers op een geverifieerde wijze worden vastgelegd. hr- en recruitmentprocessen worden daarmee radicaal vereenvoudigd.
6. Payroll: Blockchain kan ook worden gebruikt in payroll-constructies. ‘Er zijn al voorbeelden om payroll op te zetten via blockchain, gebaseerd op het uitgangspunt dat de bitcoin- en cryptocurrency-markt stabiel genoeg is’, zegt Gareth Brown, senior manager in Deloitte’s consultancybedrijf voor menselijk kapitaal. ‘Op de langere termijn, als die markten stabiliseren, denk ik dat we meer payroll-constructies op basis van blockchain-technologie gaan zien.’

Blockchain-technologie testen

Elke stap in de richting van blockchain moet eerst worden getest op veiligheid, voordat deze technologie wordt toegepast. In het geval van mijn onderneming, willen we 100 procent tevreden zijn over de stabiliteit en veiligheid van elk systeem voordat we het implementeren. We hebben te maken met het werk, levensonderhoud en de identiteit van mensen. Op dit moment houden we nauwlettend in de gaten hoe deze technologie verder evolueert, leren we beter begrijpen hoe deze technologie werkt en hoe hierin vertrouwen wordt opgebouwd. Daarna kan het de wereld van werk diepgaand veranderen.

Robert van Veggel, managing director Hays Nederland

(Een kortere versie van deze bijdrage is verschenen in Computable Magazine, editie 4 van 2018)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-05-15T12:50:00.000Z Robert van Veggel


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.