Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Gaan security en privacy hand in hand met blockchain?

Dit artikel delen:

Blockchain biedt legio mogelijkheden. Het laat ons met een nieuwe blik naar processen kijken en biedt de kans dingen anders te organiseren.

Het FD kopte onlangs dat ruim veertig procent van de organisaties met blockchain bezig is. En dat is niet voor niets. Het is hét middel om derde partijen te vervangen in allerlei soorten transacties, zoals het aanvragen van een paspoort, het kopen van een huis of het afsluiten van een lening. Hierdoor worden processen efficiënter en dat klinkt organisaties als muziek in de oren.

Wel is het van belang om een sterke businesscase te hebben en niet aan de slag te gaan met blockchain omwille van de hype. Daarnaast is het zaak om de risico’s in acht te nemen en bewust om te gaan met de veiligheid van gegevens en de privacy van gebruikers. Het inzetten van blockchainspecialisten is dan ook cruciaal voor succes.

Investeren in innovatie

"Vraag jezelf af of de inzet van nieuwe technologieën past bij de businesscase"

Gartner heeft de voorspelling uitgesproken dat organisaties dit jaar flink gaan investeren in innovatie. Volgens het bureau gaat het grootste deel van het innovatiebudget op aan ontwikkelingen binnen business intelligence en data analytics. Investeringen in cybersecurity en core system improvements completeren de top drie. Innovatie bewerkstelligen kan bijvoorbeeld met de inzet van nieuwe technologieën, zoals blockchain. Maar vraag jezelf wel af of dit middel past bij de businesscase.

Kansen

Een aantal branches is al flink aan de slag gegaan met blockchain. Met name in de financiële sector en de overheidssector spreken de mogelijke toepassingen tot de verbeelding. Het registreren van eigendommen en geldoverdrachten zijn de bekende voorbeelden. Er liggen echter elders ook kansen.

Wat de toepassingen van de technologie met elkaar gemeen hebben, is dat het gevoelige data betreft. Blockchaintechnologie lijmt databronnen aan elkaar; die integratie moet goed beveiligd zijn. Niemand wil dat zijn betaalgegevens of medische informatie openbaar worden. Door een professional met expertise op dit gebied aan te haken, zorg je er als organisatie voor dat de privacy en veiligheid van gebruikers niet in het gedrang komen.

Ook Gartner onderstreept het belang van security. Het onderzoeksbureau stelt dat organisaties die geen serieus budget voor cybersecurity beschikbaar stellen concrete risico’s lopen. Cybercrime is aan de orde van de dag; niet voor niets voeden ddos-aanvallen en datalekken de nieuwskolommen.

Blockchain zorgt voor transparantie, veiligheid en vertrouwen mits het juist wordt ingezet. Daarnaast kan het een flinke efficiëntieslag teweeg brengen binnen jouw organisatie. Op één voorwaarde: schakel experts in. Daarmee voorkom je dat jouw blockchaintoepassing transformeert tot een plaats delict,

Auteur Albert van Reenen is directeur bij Computer Futures Benelux.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-14T10:21:00.000Z Albert van Reenen


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.