Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Leiderschapsprincipes voor de security professional

Dit artikel delen:
cybersecurity

Leiderschap is de kern van alle successen en mislukkingen in het bedrijfsleven. In tijden van crisis worden de cruciale krachten van leiders, zoals compassie en flexibiliteit, op de voorgrond geplaatst en voor iedereen zichtbaar. Sommige organisaties zullen opbloeien, terwijl andere het moeilijk hebben. Een groot deel daarvan is gebaseerd op de keuzes en acties van de leiders.

Elke organisatie heeft goede leiders nodig, vooral in moeilijke tijden. Het is dus belangrijk om je eigen vaardigheden als leider te blijven ontwikkelen, maar ook om de volgende generatie leiders te begeleiden.

Binnen cybersecurity is het gebruikelijk dat technologen teams managen. Ik heb het geluk gehad te werken voor technologen die niet alleen een goed perspectief op leiderschap hadden, maar ook deden wat ze zeiden.

Wat je vaak hoort is dat technologen de technologie begrijpen maar de mensen niet en dat ze de neiging hebben om technisch competent te zijn, maar niet beschikken over de sociale en emotionele vaardigheden die nodig zijn om effectief leiderschap te kunnen tonen. In tegenstelling tot dit staan de niet-technologen die misschien ontmoedigend raken van de branchespecifieke kennis die ze nodig denken te hebben. Dit vormt een uitdaging op het gebied van cybersecurity. Het grappige aan leiderschap is dat als je me een bekwame leider geeft, ik hem of haar in bijna elk scenario de leiding kan geven en het resultaat waarschijnlijk veelbelovend is.

Leiders worden niet geboren. Ze worden gesmeed door ervaring en hebben twee doorslaggevende kenmerken: Ze zijn consequent zelfbewust en proberen altijd hun vaardigheden in het begeleiden van mensen te verbeteren.

Voor technologen die betere leiders willen worden of niet-technologen die beter willen leren omgaan met cybersecurity (of een verwant technisch gebied), wil ik vijf breed toepasbare principes delen die mij door de jaren heen hebben geholpen. Houd deze in gedachten als je een groep hooggeplaatste personen onder je leiding krijgt.

Laat je adelaars vliegen

Goede leiders herkennen uitzonderlijk talent snel. Deze adelaars worden normaal gesproken door anderen gewaardeerd en bewijzen snel hun waarde en nut voor het team. Zodra je ze hebt geïdentificeerd, deel je je algemene strategie en visie en laat je ze doen wat ze doen. Adelaars hebben zelden behoefte aan interventie en begeleiding. Zodra ze eenmaal doordrongen zijn van de strategische visie van de leider, gaan ze meestal vooruit en brengen ze veel waarde toe aan het team.

Leiders kunnen zich vastklampen aan methoden. Niet doen! Het ergste wat je kunt doen is proberen je methoden op te leggen aan iemand anders. Het werkte voor jou; misschien ben je zelf wel een adelaar. Je hebt een bepaald niveau van succes bereikt omdat je vroegere leiders je vertrouwden om te doen wat nodig was om te slagen. Probeer niet om je adelaars te overtuigen. Ze zijn getalenteerd en bekwaam. Hun succes zal de visie van het team doen opleven.

Bereid je team voor op een eventueel vertrek

Ik ben een leerling van het leiderschap. Een van de principes die mij vroeg is ingeprent, is dat een van de beste dingen die je kort na je aankomst kunt doen, is je team voor te bereiden op een eventueel vertrek. Het is averechts, maar het dient je team op de best mogelijke manier door de nadruk te leggen op de multi-disciplinaire rol van zowel de leider als de leraar. Dit is mogelijk, vooral omdat je begint te zien dat leden van je team duidelijk hun mogelijkheden voor toekomstig leiderschap laten zien.

Train je personeel

De cybersecurity zal in hoog tempo blijven veranderen. Technologie en innovatie wachten niet op grote sprongen van de informatiebeveiligingsteams. Door personeel te trainen op hedendaagse én baanbrekende technologieën of ontwikkelingen zorg je ervoor dat jouw team en de individuen, die wellicht bereid zijn om de verschillende uitdagingen buiten het team aan te gaan, klaarstaan.

Ga actief op zoek naar manieren om jouw team diverser te maken

Diversiteit is het sleutelwoord in de techwereld. Er is zijn vele onderzoeken en waarnemingen gedaan over het gebrek aan diversiteit in de technologie en de cybersecuritygebieden. Hoe vaak zien we niet dat de diversiteit in de krantenkoppen vaak genoeg wordt aangeprezen en dat die mensen uiteindelijk toch twee jaar na afloop een organisatie moeten verlaten. We moeten het beter aanpakken.

Er is een gezegde in het bedrijfsleven dat hetgeen wat gemeten wordt, ook gebeurt. Het is tijd om deze eenvoudige mantra toe te passen op de werving van een gevarieerd personeelsbestand. De groeiende complexiteit van cybersecurity vereist dat we een personeelsbestand creëren dat zeer capabel en klaar is om toekomstige uitdagingen aan te gaan. Een divers team betekent dat je uiteenlopende ideeën hebt. Laten we daar dan ook voor zorgen.

Communiceer regelmatig

Er is geen crisis voor nodig om de communicatie met de teams te verbeteren. Als je niet wekelijks of tweewekelijks met je teams praat onder de huidige omstandigheden, dan heb je waarschijnlijk geen goed contact. Communicatie is altijd al belangrijk geweest voor het team en daarom is het belangrijker dan ooit om in contact te blijven met medewerkers en simpelweg beschikbaar te zijn. Videobel met Zoom of Google Meets en blijf in contact met jouw team!

Conclusie

Deze vijf principes zullen de basis niet dekken, maar het is een goede manier om te beginnen. Als je een student in leiderschap bent, moet je je gereedschap voortdurend aanscherpen. Ga ervoor... en word een sterkere leider!

M.K. Palmore, field chief security officer bij  Palo Alto Networks

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-06-16T15:40:00.000Z M.K. Palmore


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.