Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Dit moet je cio weten over cloud-camerabeveiliging

Dit artikel delen:

Computable Expert

Rishi Lodhia
Managing Director EMEA, Eagle Eye Networks . Expert van Computable voor de topics Cloud Computing en Security.

Onder invloed van cloud- en ai-adoptie spurt camerabeveiliging het controlegebied van de cio in. De mogelijkheden van cloudgedreven camerabeveiliging komen het best tot hun recht als cloud-, digitaliserings- en datastrategieën als een geheel worden benaderd.

Daarom hierbij een drietal bijzonderheden van cloudcamera beveiliging op een rijtje.  

  • Meer halen uit camerabeelden

Beveiligingscamera’s leveren anno 2021 veel meer op dan alleen een monotoon videobestand. Door de inzet van ai en analytics zijn objecten, beweging en duizenden andere metrics automatisch worden te herkenne. Om het nog ingewikkelder te maken: analytics en ai zijn op verschillende punten in elk camerabeveiligingssysteem te implementeren: in de camera, in het videomanagementsysteem of in de hardware van derden, elk met zijn eigen consequenties voor het beheren van de algoritmes en data.

Al deze nieuwe data kunnen ook bijzonder nuttig zijn buiten de controlekamer. De cio beslist welke functionaliteit er relevant en haalbaar is binnen de eigen organisatie. De mogelijkheden zijn eindeloos maar samenwerking is hiervoor essentieel.

Gartner zegt hierover dat net zoals bij veel andere innovaties een open platform de meest effectiefste manier is om data & analytics te kunnen schalen en integreren tussen de verschillende functiegroepen. Dit geldt ook voor de analytics van video. Hoe meer cio's deze open aanpak omarmen, hoe belangrijker hun rol ook wordt in het managen van de risico’s. 

  • De kracht van cloud

Covid-19 heeft cloud-ambities in vele sectoren versneld en zal doorzetten (aldus Forrester in 2020). Ook de camerabeveiligingsbranche is rijp voor een radicale en noodzakelijke cloud-adoptie; cloud faciliteert de verwerking van vele camera’s  en legt de basis voor data-analyse. Ook wordt het makkelijker om externe software-oplossingen/api’s aan te sluiten naar de wens van iedere cio. Tenslotte is cloud belangrijk voor privacygevoelige data, die sommige video-opnames bevatten. Volgens Gartner is de cloud de meest geschikte omgeving om aan de extreem hoge cybersecuritystandaarden voor deze data te voldoen.

  • Wetten en verplichtingen veranderen constant

Door digitale technologie zijn er niet alleen nieuwe toezichthouders bijgekomen maar zullen verschillende sectoren meer regels na moeten leven met directe impact op hoe (digitale) bedrijfsoplossingen ingezet zullen moeten worden. Zo is camerabeveiliging in de financiële sector al wettelijk ingekaderd en dienen datacenters die betaalgegevens verwerken constant bewaakt te worden. Hoge standaarden voor veiligheid en compliance staan hoog in het vaandel en de cio moeten dit bewaken, samen met de juridische collega's.

Complexere systemen en innovatieve criminelen maken videomanagementsystemen, cloud en artificiële intelligentie onmisbaar in het beveiligen van de moderne organisatie. Slimme-camerabeveiliging helpt om onnodige kosten en processen te vermijden maar ook het menselijke kapitaal te verrijken; beveiligingsmedewerkers krijgen een praktisch hulpmiddel erbij om beter hun werk te kunnen doen. Samen met hun it-counterparts onder een security-by-design-strategie die samen met de cio is ontwikkeld. Zo blijven digitale leiders veilig vooroplopen. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-04-26T10:31:00.000Z Rishi Lodhia
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.