Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

De 5 grootste uitdagingen in trade compliance

Is het mogelijk om op de woelige baren van de internationale handel een veilige haven te vinden? Ja. Waarbij aangetekend dat in compliance-management grote uitdagingen schuilen en software kan bijdragen aan de oplossing.

  • Verwacht het onverwachte

In 2016 beloofde de Amerikaanse president Trump een onvoorspelbare buitenlandse politiek te voeren, mocht hij de verkiezingen winnen. Een onvoorspelbare buitenlandse politiek betekent dat exportcontroleregelingen sneller en vaker veranderen. Het maakt de taak van exportcontrole-medewerkers een stuk lastiger.

Goede it-ondersteuning maakt de taak van exportcontrolemedewerkers gemakkelijker. Op de markt is software beschikbaar waarmee bedrijven alle belangrijke elementen van exportcontroles kunnen afdekken. Denk aan screening op handelspartners, nationale embargo’s, kritische goederen en kritisch eindgebruik. De software is volledig te integreren in bestaande bedrijfsprocessen en it-systemen.

  • Wereldwijde sancties

Op 8 mei 2018 hebben de VS zich officieel teruggetrokken uit het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), beter bekend als de nucleaire deal met Iran. Dit heeft geleid tot een scheiding der machten, waarbij de EU op 7 augustus 2018 aanvullende maatregelen heeft ingesteld om Europese bedrijven met handelsbelangen in Iran, te beschermen tegen Amerikaanse sancties.

Deze tegenstrijdige regelingen creëren een uiterst complex zakelijk klimaat voor handelsbedrijven. Dat betreft niet alleen Iran. De Amerikaanse overheid heeft aanvullende sancties ingesteld tegen Rusland en Noord-Korea. En dan hebben we het nog niet gehad over de sancties tegen landen als Venezuela, Birma en Zuid-Soedan. Met software kunnen bedrijven controleren of de landen, goederen en het bedoelde eindgebruik door hun handelspartners wel of niet strijdig zijn met de sancties die van kracht zijn.

  • OFAC-vijftigprocentregel

In 2014 publiceerde de Amerikaanse Office of Foreign Assets Control (OFAC) zijn vijftigprocentregel. Deze regel houdt in dat een entiteit op de zwarte lijst belandt als die - direct of indirect - voor meer dan de helft in handen is van één of meerdere personen die al op die zwarte lijst staan. Veel bedrijven checken op dit moment alleen of de entiteit zelf op de zwarte lijst staat. Dat is dus niet voldoende.

Een uitkomst is software met content die voortdurend en volledig automatisch wordt geactualiseerd. Dat betreft content over nieuwe zwarte lijsten, observatie- en straflijsten die wereldwijd geldig zijn. Soms kunnen bedrijven met een dergelijke oplossing ook hun eigen zwarte lijst samenstellen en bijvoorbeeld de naleving van de vijftigprocentregel van OFAC automatiseren.

  • Immateriële technologie

Immateriële technologie vormt een steeds grotere uitdaging als het gaat om exportcontroles. Sancties gelden immers ook voor software en technologie. Systeemomschrijvingen, technische specificaties en blueprints kunnen informatie bevatten die erop wijst dat voor export een vergunning nodig is.

De oplossing is een beveiligde web-based applicatie waarmee medewerkers bij exportcontrolefunctionarissen checken of een vergunning nodig is. Als die vergunning al in huis is, kan de functionaris de medewerker via dezelfde applicatie informeren en adviseren over de procedure. Als dat niet het geval is, kan de beheerder de aanvraag voor een nieuwe exportvergunning opstarten.

  • Naleving van meerdere jurisdicties

Internationaal opererende bedrijven hebben de uitdaging om te voldoen aan de wetgeving en handelsrestricties van verschillende landen. Die hebben allemaal hun eigen buitenlands beleid en hun eigen nationale belangen en eigen exportcontroleregelingen, die soms tegenstrijdig zijn. Denk aan de Amerikaanse sancties tegen Iran en de tegenmaatregelen van de EU.

Software kan helpen bij het classificeren van goederen. Denk aan intuïtieve wizards, betrouwbaar procesmanagement en automatische suggesties gebaseerd op een intelligent algoritme. Elk product is te classificeren op basis van nader te bepalen relevante regelgeving en verschaft daarmee het fundament voor een effectieve exportcontrole.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-02-08T14:18:00.000Z Richard Groenendijk


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.