Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

De uitdaging bij export van software en technologie

Producten bevatten in stijgende mate immateriële technologie zoals software. Nu de onvoorspelbaarheid en onzekerheid in de export toeneemt, groeit de behoefte om ook deze immateriële technologie aan exportcontrole te onderwerpen.

Neem Donald Trump en zijn importheffingen, de handelsoorlog tussen de VS en China of de heronderhandelingen over handelsovereenkomsten in Noord-Amerika, Europa en Azië. Of zie het VK en de discussies over een harde, zachte of no-deal-Brexit, de wisselvallige groeicijfers in economieën over de hele wereld of de veranderingen in de exportwet- en regelgeving van de EU, de VS en de Verenigde Naties. Niet eerder in de geschiedenis zijn de uitdagingen in internationale handel zo groot. 

Groeivertraging

"Het is meer dan ooit cruciaal dat regeringen hun onderlinge meningsverschillen wegwerken "

Sterker, de Wereldhandelsorganisatie (WTO) verwacht dat de spanningen in het handelsverkeer dit jaar verder oplopen en dat eisen van kredietverstrekkers strenger worden. Het aantal handelsrestricties zal verder toenemen, met name gericht op de grote economieën, met als resultaat een groeivertraging van de wereldhandel in 2019. 

Roberto Azevêdo, directeur-generaal van de WTO, vindt het meer dan ooit cruciaal dat regeringen hun onderlinge meningsverschillen wegwerken en zichzelf in toom houden. De WTO zal hen waar mogelijk ondersteunen en wil ervoor waken dat internationale handel een driver blijft voor betere levensstandaarden, economische groei en nieuwe werkgelegenheid over de hele wereld.

Immateriële technologie

Handelsrestricties bestaan niet alleen voor fysieke goederen, maar bijvoorbeeld ook voor immateriële technologie zoals software. Ook deze technologie moet worden getoetst op exportcontroleregelingen. Systeemomschrijvingen, technische specificaties en blueprints moeten worden gecontroleerd, aangezien dergelijke documenten informatie kunnen bevatten die erop wijzen dat voor export een vergunning nodig is.

Een vergunning kan nodig zijn om software of technologie online beschikbaar te stellen, via e-mail te versturen naar een buitenlandse handelspartner of als hard- of softcopy mee te nemen op een overzeese reis. De regelgeving op dit punt is complex en vormt een grote uitdaging voor uiteenlopende bedrijven en academische instituten. Het is dus uiterst belangrijk om de regelgeving te checken voordat technologie wordt overgedragen. 

Technologieoverdrachten

"De oplossing is een beveiligde web-based applicatie"

De oplossing is een beveiligde web-based applicatie die de technologieoverdrachten binnen bedrijven ondersteunt. Medewerkers kunnen hiermee verzoeken indienen bij de exportcontrolefunctionarissen om te checken of een vergunning nodig is. 

Als die vergunning al in huis is, kan de functionaris de medewerker via dezelfde applicatie informeren en adviseren over de procedure. Als dat niet het geval is, kan de beheerder de aanvraag voor een nieuwe exportvergunning opstarten. Op die manier krijgen bedrijven meer zicht en meer grip op de export van immateriële technologie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-02-04T14:30:00.000Z Richard Groenendijk


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.