Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Digitale zorg: Geïnformeerde en veeleisende patiënt

Dit artikel delen:
Beeldbellen

De digitalisering wordt in de gezondheidszorg steeds belangrijker. Ik geef drie trends die in 2017 de gezondheidszorg zullen beïnvloeden.

1. Globalisering van geneesmiddelen en medische diensten

In tijden van digitalisering zijn medische diensten niet meer beperkt tot alleen lokale ziekenhuizen en artsen. Steeds vaker komen aanbieders voor die onafhankelijk van ziekenhuizen en verzekeringsmaatschappijen werken. Zo kunnen bijvoorbeeld röntgenfoto's, computertomografieën (ct) of magnetic resonance imaging (mri)-scans ook door autonome instellingen vervaardigd en de opstelling van de diagnose afgegeven worden: diensten, die een diagnose ook op internationaal niveau mogelijk maken.

Private apps en websites, maar ook in toenemende mate officiële overheidsdiensten, staan de communicatie via telefoon of internet met het overeenkomstige vakpersoneel toe (meestal tegen betaling). Omdat overeenkomstige regelgeving ontbreekt, worden alleen 'adviesdiensten' aangeboden, maar de weg naar diagnostiek ligt open.

2. Quantified Self

Miljoenen gebruikers wereldwijd tellen met fitnessarmbanden, smartphones of smartwatches hun stappen, berekenen het calorieverbruik en bewaken hun slaapritme. Verschillende aanbieders hebben een groot aanbod aan fitnesstrackers, apps en wearables op de markt gebracht, met als doel een uitgebreid beeld te leveren van persoonlijke gezondheidstoestand en prestatieniveau. Deze techniek is nog lang niet volledig ontwikkeld, maar desondanks zijn exactere meetsystemen en nieuwe zakelijke modellen al op komst. In 2017 worden 'intelligentere'-oplossingen verwacht door het verbinden van deze tools met het klassiek gereguleerde gezondheidswezen.

Nu al bieden particuliere spelers hun verzamelde gegevens geanonimiseerd aan gezondheidsinstellingen aan, om trends te analyseren.

Het gebruik ook door het gevestigde medische systeem heeft echter als voorwaarde, dat deze producten en de software ervan aan een bepaalde norm (certificeringen) moeten voldoen, zodat de gegevens conform gebruikelijke medische richtlijnen gemeten, geregistreerd en geanalyseerd kunnen worden.

3. Demanding informed patient

Nu al is de 'geïnformeerde' patiënt steeds veeleisender bij gezondheidszorginstellingen zoals ziekenhuizen of artsen. Dat betekent enerzijds dat steeds meer patiënten voor het bezoek antwoorden van het internet halen. De diagnose van Google leidt vaak tot een vertekend ziektebeeld maar vooral tot vervalste waarneming van symptomen. Daardoor kan de diagnose van de artsen beïnvloed en dure onderzoeken uitgelokt worden.

Anderzijds betekent deze veeleisende houding ook, dat vaak al voor het bezoek aan arts of ziekenhuis diens betreffende website, aangeboden diensten alsmede beoordelingen gecontroleerd worden. Daarmee staan gezondheidsinstellingen opeens in de spotlight en worden beoordeeld als een consumptieproduct.

Via social media-kanalen worden ervaringen en aandoeningen besproken en dat zorgt enerzijds voor verlichting in de omgang met de ziekte, maar anderzijds worden ongecontroleerde adviezen en subjectieve indrukken gegeven.

In de toekomst zal hier een professionalisering van medische informatie plaatsvinden, die als particulier zakelijk model opduikt of als lange arm van bestaande instellingen van ons gezondheidssysteem.

Adolf Sonnleitner, chirurg en it-specialist bij Mindbreeze

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Een bijzonder goed en waarheidsgetrouw artikel. In Nederland waard er een spook genaamd privatisering in de gezondheidszorg die miljarden kost via de achterdeur waar de politiek bij hoog en laag vol houd dat zij aan het besparen is.

Keerzijde van IT zijn perikelen van mensen die menen dat Google het hen min of meer wel zal vertellen of dat die menige wearable, hen ondersteund in hun gezond zijn. Niets is minder waar, helaas. Van persoonlijke zijde zag ik hoe een bijzonder gezond levende kennis, met gezondheidspillen en toevoegingen van allerlei vitaminepreparaten, elke dag twee maal hartritme en bleoddruk metend, ziend hoeveel stappen werden gemaakt, dat zij plots na vreemd gedrag en medisch onderzoek, al vroegtijdig aan het dementeren is.

Aanvullend op de zeer gewaardeerde stellingen van Adolf Sonleitner hier, de meeste wearables komen uit China en uit technisch ervaren en kennis, de meeste van die wearables zijn niet geijkt of hebben een duidelijk keurmerk. En dat kent per saldo, wanneer u daar waarde aan gaat toe kennen, een gevaar dat u zich gaat bedienen van onjuiste data.

Het gevaar van de particuliere spelers
Steeds meer psuedo medici begeven zich in de commercie met tal van gevolgen van dien. Zij gaan zich beginnen van verkooptechnieken onder het mom van .... dat het zou gaan om uw gezondheid. Dit geld uiteraard ook voor de Big data verzamelaars. Allemaal voor uw gemoedsrust en uw gezondheid. De mens is zo complex en individueel, de variabelen van invloed op uw gezondheid meer dan een half miljoen p.p. Dit betekend dat die variabelen van onmiddellijke invloed op u persoonlijk, bij lange na nog niet in de grootste en snelste computer van dit moment kan worden vervat.

Macro met micro impact
We gaan de goede kant op, technisch, medisch maar, we mogen de twee grootste zekerheden niet vergeten in ons leven. De dag te worden geboren, de dag te sterven. Het enige wat dan nog telt is wat wij er voor ons zelf, en voor ons medemens, van hebben gemaakt. Danke Adolf. Subliem.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-02-08T08:18:00.000Z Adolf Sonnleitner


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.