Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Voor 2018 drie trends in gezondheidszorg

Dit artikel delen:
Zorganalyse DNA

Er vinden momenteel ingrijpende veranderingen plaats in de gezondheidszorg, die bezig is zichzelf met revolutionaire ontwikkelingen opnieuw uit te vinden. Om een en ander meer duiding te geven heb ik de drie grootste trends voor 2018 in de gezondheidszorg samengevat.

Intelligente hulpsystemen
Zowel door de apparatuur als door software worden de diagnostische en therapeutische werkzaamheden in toenemende mate ondersteund. Door het gebruik van kunstmatige intelligentie maakt de beeldvormende diagnostiek een verschuiving mee van routineonderzoek naar hoogwaardige diagnostiek, zoals dit bij ecg-apparatuur al jaren te zien is. Deze systemen vergelijken actuele röntgenfoto's en doorsneden (ct, mri) met gearchiveerde opnamen. Zo vereenvoudigen ze de diagnostiek aanzienlijk door gebruik te maken van de schat aan ervaring met duizenden beoordeelde afbeeldingen.

Zij ondersteunen de arts met overzichtelijke dashboards (Medical Cockpit) bij de diagnostiek door het vergelijken van symptomen, diagnoses en farmaceutische behandelingen met de gegevens van duizenden 'aangeleerde' gevallen uit bekende medische geschiedenissen.

Doorbraak van nieuwe therapieën
De ontwikkelingen op het gebied van genetica maken nu de behandeling van genetisch bepaalde aandoeningen mogelijk, maar nog wel tegen astronomische prijzen. Daarmee wordt de mogelijkheid geschapen voor een compleet nieuwe methode voor de behandeling van zeldzame aandoeningen. Zo kan bijvoorbeeld een erfelijke vorm van blindheid succesvol behandeld worden met gentherapie. De combinatie van vooruitstrevende diagnostische procedures (bijvoorbeeld analyse van tumor-dna) en gerichte therapie leidt tot een echte gepersonaliseerde geneeskunde.

Oude diagnostiek verbeterd en opnieuw uitgewerkt
De ontwikkeling van steeds gevoeligere sensoren en krachtigere processors biedt de mogelijkheid om gevestigde diagnostische methoden (ecg, eeg, monitoring van vitale parameters) aanzienlijk te verbeteren en geheel nieuwe analysemethoden te gebruiken. Zo wordt de monitoring van hartfrequentie en ademfrequentie draadloos via een camera mogelijk.

Ecg-analyses met hoge resolutie en nauwkeurige eeg/mri maken de analyse van hersenactiviteiten mogelijk, wat ruimte schept voor nieuwe inzichten op het gebied van neurologische en psychiatrische aandoeningen.

Met nieuwe sensoren zoals de bloedsuikermonitoring of pulsoximetrie kunnen continu gegevens worden vastgelegd in het dagelijks leven, zonder kabels en lastige apparaten.

Deze systemen zullen dus spoedig, ook in de thuiszorg en in de verzorging, hun intrede doen.

Dr. Adolf Sonnleitner, verantwoordelijk voor gezondheidsapplicaties bij Mindbreeze

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-03-27T15:05:00.000Z Dr. Adolf Sonnleitner


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.