Computable.be
  • Thema’s
    • Security & Awareness
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Software Innovation
  • Computable Awards
    • Nieuws Computable Awards
    • Hall of Fame
  • Cybersec e-Magazine
  • Kennisbank
  • Inlog
  • Nieuwsbrief

Zoektocht naar betrouwbaarheid van asset tracking

07 februari 2022 - 11:405 minuten leestijdOpinieCloud & Infrastructuur
dr.ir. Henk Schwietert
dr.ir. Henk Schwietert

Asset tracking is een methode waarbij ziekenhuizen met behulp van technologie apparatuur traceren. Ondanks de voordelen, blijft het een uitdaging het gebruiksgemak en de operationele betrouwbaarheid te optimaliseren. Anders: de technologie is er, maar de afstemming op de specifieke zorgsituatie blijft achter.

Asset tracking oplossingen moeten voldoen aan een breed scala aan voorwaarden. In de eerste plaats dienen ze schaalbaar te zijn, waardoor ze makkelijk op meerdere afdelingen en vestigingen zijn in  te zetten voor verschillende apparatuur. Daarnaast is het van belang dat de tijdswinst en de kostenbesparingen die dit opleveren in een juiste balans zijn met de investering in de oplossing.

Vanzelfsprekend dient de kwaliteit van de oplossing hoog te zijn. Het proces in het ziekenhuis rekent er immers op dat de gegevens over de apparatuur kloppen, en dient er voldaan te worden aan de hoogste hygiënestandaarden.

Tot slot is het belangrijk dat de oplossing bruikbaar is in de verschillende specifieke zorgomgevingen, van de intensive care tot de kraamafdeling.

Hoewel veel zorgorganisaties bezig zijn met testen en pilots, is er nog geen grootschalige inzet van asset tracking. Hierdoor profiteren ziekenhuizen niet van de inzichten die dergelijke oplossingen bieden.

Infuuspompen volgen

Met asset tracking zijn bijvoorbeeld infuuspompen realtime te volgen. Zo vindt ziekenhuispersoneel niet alleen sneller een pomp als deze nodig is, maar kunnen zij ook zien hoeveel er nog zijn en hoe vaak ze gebruikt worden. Daarnaast worden voorraadbeheer en inkoop vereenvoudigd doordat inzichtelijk gemaakt wordt hoeveel infuuspompen werkelijk worden gebruikt  Het zou kunnen zijn dat er in de praktijk aanmerkelijk minder infuuspompen nodig zijn dan gedacht. Met deze kennis kan de inkoopmanager besluiten minder pompen te bestellen. Ofwel, asset tracking geeft inzicht in investeringsbeslissingen, alarmeert het ziekenhuispersoneel bij storingen in de apparatuur en geeft het aan wanneer er reparatie nodig is. Zo biedt deze technologie enerzijds direct inzicht in waar een pomp zich bevindt en wat de status ervan is. Anderzijds ontstaat inzicht op de langere termijn als het gaat om aantallen en levensduur van de pompen.

Radio-frequency identification

Een aantal ziekenhuizen heeft getest met rfid-tags. Een rfid-tag (radio-frequency identification; identificatie op basis van radiogolven) is een chip dat het elektromagnetische veld van een lezer benut om gegevens naar die lezer te sturen. Hierdoor gaat het antwoordsignaal niet over grote afstand; meestal minder dan vijf meter. Door lezers op bepaalde plekken neer te zetten, kan er gemonitord worden of bepaalde equipment een kamer in is gegaan of weer uitgegaan is. Hierdoor weet het ziekenhuispersoneel niet precies waar de infuuspompen zich bevinden, maar krijgen zij wel een indicatie. Het voordeel van rfid-tags is dat ze goedkoop zijn. Aan de andere kant wordt alle technologie steeds goedkoper, ook technologie die een stuk geavanceerder is dan rfid-tags, dus de vraag werpt zich op hoe lang het voordeel van lage kosten nog van toepassing is.

Nieuwe draadloze oplossing

Recente ontwikkelingen in technologie en draadloze communicatie hebben geleid tot een nieuwe draadloze oplossing: wireless powered sensor labels. Deze kleine sensoren werken zoals rfid-tags, maar gebruiken de energie van het elektromagnetische veld niet alleen om gegevens te versturen maar ook om een meting te doen met een sensor. Sensoren op batterijen werken na een paar jaar niet meer, wat leidt tot extra operationele kosten en meer milieuvervuiling. Wireless powered sensor labels worden geactiveerd door de lezer en zijn daardoor energiezuinig en onderhoudsarm.

Ultra Wideband zorgt voor een grote nauwkeurigheid

Real-time lokalisatie van assets is ook mogelijk met Ultra Wideband (UWB) technologie, die op dit moment in opkomst is. Deze technologie maakt gebruik van time-of-flight afstandsbepaling en is daarmee inherent nauwkeuriger dan technieken die gebruikmaken van bijvoorbeeld signaalsterkte. Bij toepassingen zoals asset tracking moeten op vaste punten UWB-anchors worden geïnstalleerd die nodig zijn voor het bepalen van de coördinaten. Dat betekent dat de initiële investering nu nog vrij hoog is, maar door de nauwkeurigheid van de plaatsbepaling is UWB aantrekkelijk voor veel toepassingen, met name in de zorg.

Brug

Ondanks deze technische mogelijkheden werpen gebruiksgemak en operationele betrouwbaarheid nog steeds een uitdaging op. En dat terwijl oplossingen in sneltreinvaart slimmer en goedkoper worden. De oorzaak is te vinden in het gebrek aan aansluiting tussen de kennis van de it-bedrijven en de technische knowhow in de zorg. Hoewel de technologische mogelijkheden er zijn en de vraag uit de zorg er ook is, lukt het tot op heden niet om die op juiste manier bij elkaar te brengen.

Om de betrouwbaarheid en toepasbaarheid van deze technologische oplossingen te verhogen, dient er een brug gebouwd te worden tussen zorg en it. Pas dan zijn, onder andere, de verschillende opties van asset tracking optimaal in te zetten voor de specifieke zorgsituaties.

Studies

Er zijn steeds meer universitaire studies die zich richten op een combinatie van zorg en techniek, zoals de opleiding technische geneeskunde waarbij ingenieurs specifiek worden opgeleid voor de zorgsector. Echter, het vizier is daarbij vaker gericht op medische toepassingen dan op de operationele processen van zorginstellingen en ziekenhuizen zelf. Er liggen op dat gebied nog veel kansen en mogelijkheden.  

Meer over

RFIDTesting

Deel

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Meer lezen

Kwantum
ActueelCloud & Infrastructuur

Nieuwe Cisco-netwerkchip brengt quantum-internet dichterbij

cybersecurity
ActueelCarrière

Kort: Betere soft skills nodig voor cybersecurity-medewerkers, ontslagronde Crowdstrike, Gates fakkelt Musk af en…

ActueelCloud & Infrastructuur

Europese Rekenkamer kraakt EU-strategie voor chipsector

ActueelCarrière

Helft bedrijven kijkt voor it’ers naar het buitenland

ActueelCloud & Infrastructuur

Digital Realty biedt directe lijn met Microsoft Azure

Boete
ActueelCloud & Infrastructuur

EU legt Apple en Meta onder nieuwe Big Tech-wetgeving forse boetes op

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire berichten

Meer artikelen

Footer

Direct naar

  • Kennisbank
  • Computable Awards
  • Colofon
  • Cybersec e-Magazine

Producten

  • Adverteren en meer…
  • Persberichten

Contact

  • Contact
  • Nieuwsbrief

Social

  • Facebook
  • X
  • LinkedIn
  • YouTube
  • Instagram
© 2025 Jaarbeurs
  • Disclaimer
  • Gebruikersvoorwaarden
  • Privacy statement
Computable.be is een product van Jaarbeurs