Wat auto’s, pizza’s en cloud gemeen hebben

Vergelijking cloud en auto

Anno 2016 is de cloud niet nieuw. Ik herinner me dat ik er eerst over schreef zo rond 2007. Dat is al een eind weg. Het concept achter cloud computing bestaat zelfs al van de vorige eeuw.

Ondanks deze vaststelling, merk ik dat verduidelijking nog vaak nodig is. Bij veel bedrijven in ons land begint het nu pas. Als een leverancier of bedrijf over het gebruik van de cloud spreekt, is enige toelichting aangewezen. Gaat het om de private of public cloud? Gaat het om infrastructuur of software? Telkens totaal verschillende concepten. De ene cloud is de andere niet.

Cloud-vergelijking1: IT

Heel lang gebruikte ik voor mijn presentaties de rechts getoonde slide. Die zei het helemaal en gaf een mooi beeld waar de verantwoordelijkheden lagen. Althans: voor de it’er. Want business mensen hoorden het soms in Keulen donderen.

Links op de slide (on premise) deed de eindgebruiker/it-afdeling alles zelf, rechts (software as a service) werd alles uitbesteed. Nu ja, niet alles natuurlijk. Want verantwoordelijkheid kan je als bedrijf nooit uitbesteden, zo vertelden we er altijd bij.

Merk ook op dat bij cloud in elk van de drie formules virtualisatie door de leverancier wordt geregeld. Bij infrastructure as a service (IaaS) is dit de laatste component. Hoger in die stack neemt de klant het over.

Cloud-vergelijking 2: je pizza

Soms geef ik wel eens een presentaties over trends in it en cloud voor ondernemers of zaakvoerders. Je moet het dan vooral niet te ingewikkeld maken, besef ik intussen. Mensentaal, althans dat neem ik mezelf dan voor. En dan haal ik vaak de pizza-slide boven. Niets werkt zo goed als een metafoor. Dat is met de cloud niet anders. Zie de slide hiernaast.

In het on premise-geval (links) doe je alles zelf voor je pizza: van kaas, deeg, drank tot het dekken van de tafel. Het hele pizzafeest als het ware.

Bij software as a service (rechts) ga je uiteten bij het pizzarestaurant op de hoek. Bij de twee tussenvormen steek je ofwel de pizza van de winkel zelf in de oven (infrastructure as a service) of je laat de pizza bij je thuis afleveren (platform as a service - PaaS).

Het ‘virtualisatie’-moment bevindt zich bij ‘Take & Bake’ (Iaas dus) bij de pizzadeeg. Die word je door de leverancier (supermarkt) aangeleverd, maar voor het vuur en de over zorg je zelf.

Cloud-vergelijking 3: je auto

Het pizza-voorbeeld is intussen een klassieker, ook al is hij nog niet door iedereen gekend in het bedrijfsleven en in IT in het bijzonder. De laatste weken zie ik vooral de auto-vergelijking opduiken, zie hiernaast. En die lijkt zelfs relevanter, omdat die ook in een zakelijke context zit.

Doe je alles zelf, dan heb je uiteraard je eigen auto. Besteed je alles uit, dan gebruik je een taxidienst (Uber, om maar iets te zeggen). Tussen de twee zit de nuance in het leasen (IaaS) of huren (PaaS) van een wagen.

Auto is evenwel een lastige vergelijking, in een land als het onze waar de bedrijfswagen erg prominent heerst (niet in het minst bij it’ers overigens). Het enige probleem van deze auto-grafiek is namelijk dat autoleasing in ons land veel toepassingsvormen heeft, zoals operationele en financiële leasing. Waardoor ik het uiteindelijk toch maar bij de pizza’s hou.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-01-13T11:44:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.