Blyaert Betwist: Geen rol voor techreuzen bij corona

Crisis

Wat me de jongste maanden het meest teleurgesteld heeft, buiten het feit dat de contacten tot een minimum herleid zijn, is dat grote technologiebedrijven en technologie bij uitstek geen of amper impact hebben op het terugdringen of kanaliseren van het coronavirus. Amazon, Facebook, Apple, Google, Microsoft, IBM… Waarom zijn ze er niet in geslaagd een rol te spelen in deze wereldcrisis?

Covid-19 heeft big tech nochtans geen windeieren gelegd. Facebook zag in juni liefst drie miljard actieve gebruikers op z’n apps, waaronder ook Whatsapp en Instagram. Amazon zag zijn omzet in het afgelopen kwartaal met liefst veertig procent toenemen tot bijna negentig miljard dollar. Apple noteerde elf procent betere verkoopcijfers. Enkel Google deed het wat minder.

De vraag naar digitale technologie is enkel toegenomen. Microsoft Teams, dat volop door de Vlaamse overheid omarmd is, boomt. Ook Zoom zag zijn kwartaalomzet verdubbelen tot 328 miljoen euro. De grote techbedrijven zitten op een berg cash. Het mag dan ook verbazen dat ze amper een stuiver uitgegeven hebben om mee te helpen de pandemie te bestrijden.

Stil bij techreuzen

"Als het op Covid-19 aankomt heeft technologie haar afspraak met de geschiedenis gemist"

In 2008 al werd ‘Google Flu Trends’ opgepikt. Google zou op basis van zoekopdrachten ontdekken waar en wanneer griepepidemieën zouden opduiken. Dat bleek achteraf niet helemaal accuraat maar de combinatie met data van wetenschappelijke centra zorgde voor een sterke voorspellende verbetering. Sindsdien is de kracht van kunstmatige intelligentie exponentieel toegenomen.

Waarom is het zo stil rond het Watson-wonder van IBM? Het verslaat de sterkste schaakmeesters. Waarom kan het dan niet ingezet worden voor Covid-19? IBM is een grootmeester in het opvolgen en analyseren van cyberaanvallen wereldwijd. Is Covid-19 dan niet de grootste 'security-aanval’ van de jongste decennia? Waarom kan big data, data-analyse en artificiële intelligentie ons niet helpen bij het voorspellen van coronatrends in werelddelen, landen, regio’s of steden? Waarom heeft een wereldspeler zoals Amazon hier niet op ingespeeld?

Omdat ze enkel beter geworden zijn van Covid-19 en er dus alle baat bij hebben dat een en ander nog even duurt? Facebook heeft met drie miljard actieve gebruikers, bijna de helft van de wereldbevolking, ongetwijfeld de vinger aan de pols, maar waarom zijn Apple en Google begin dit jaar, bij de eerste uitbraken, niet meteen aan de slag gegaan met het uitwerken van een corona-app? Ze waren hiervoor uitstekend geplaatst. Beide zijn wereldleiders in apps.

Geen app

In ons land is er in tegenstelling tot vele andere ons omringende landen nog geen sprake van een app. Wij hebben het aan het onooglijk kleine bedrijfje DevSide uitgegeven, de deadline is al lang overschreden terwijl het aantal besmettingen in ons land alsmaar toeneemt. Hadden we gekozen voor de bestaande Duitse oplossing van SAP, dat samen met Proximus en DXC in de running was, had de Belgische corona-app wel klaar geweest en meteen ook geïntegreerd kunnen worden in de Europese gateway.

Verwijzen naar een totalitair regime zoals China is niet altijd evident maar daar hebben techgrootheden zoals AliBaba en Tencent wel meteen voluit de technologiekaart uitgespeeld. In China worden opnieuw concerten georganiseerd voor tienduizenden toeschouwers. 

Als het op Covid-19 aankomt, heeft technologie haar afspraak met de geschiedenis gemist. Het had een bepalende rol kunnen spelen, kunnen wegen op de resultaten van deze pandemie, voorspellend en indijkend. Het is jammer dat big tech deze kans niet greep, heel jammer, én teleurstellend.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-09-16T11:48:00.000Z Luc Blyaert


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.