Blyaert Betwist: Waarom Imec niet bij de innovatiefste bedrijven hoort

Google niet, Apple niet, Microsoft ook niet. En, dichter bij huis, ook Imec staat niet op de lijst van de meest innovatieve ondernemingen ter wereld. Op de ranking van het zakenblad Forbes staan in de top drie: ServiceNow, WorkDay en Salesforce.com.

Niet toevallig zijn dat drie bedrijven waarvan de innovatieve kracht ligt in eenvoud en extreme customer centricity: het leven van de eindgebruiker dankzij it-toepassingen zo makkelijk mogelijk te maken.  Fred Luddy, de 63-jarige oprichter van ServiceNow zegt het gevat: ‘Ik heb geluisterd naar wat de mensen me vertelden, zij waren mijn inspiratie, ik heb er gewoon over nagedacht’.

Het leven kan eenvoudig zijn. Gewoon luisteren en erover nadenken. En vooral, innovatie (h)erkennen binnen je onderneming. Uit een recente enquête bij Vlaamse overheidsbedrijven in opdracht van Securitas en VITO bleek dat 37% van hen aangaf dat innovatie geen prioriteit is binnen hun organisatie. Dat is bijzonder zorgwekkend en zelfs alarmerend. En hoe komt dat, terwijl in het hart van Vlaanderen, in Leuven, met Imec een innovatieve hoogspeler staat? De omzet van Imec groeide vorig jaar met 10 procent tot 546 miljoen euro. Vlaanderen heeft de jaarlijkse subsidies opgetrokken van 76 naar 108 miljoen euro. We zijn met zo’n 6,4 miljoen Vlamingen, dus betaalt iedereen, u en ik, elk jaar zo’n 17 euro aan Imec. Dat is meer dan wat we betalen aan Europa.

‘De prijs van een bord spaghetti in een brasserie’, zo verbeeldde de Gentse prof Hendrik Vos het begin dit jaar in zijn column ‘En dat allemaal met ons geld!’ in De Standaard. Desondanks blijkt de impact van EU op ons dagelijks leven immens veel groter dan Imec. Niet te vergelijken hoor ik u terecht zeggen. Toch staat Imec te weinig op de kaart (en dan heb ik het niet over het gebouw dat op het vlak van architectuur een absoluut dieptepunt is). De fusie, nee de overname van het Gentse iMinds in 2016 is zoals verwacht een mislukking geworden. Van iMinds blijft niet zo gek veel over, de meesten hebben voor een andere job gekozen. Toch stond iMinds het dichtst bij innovatieve toepassingen die het leven eenvoudiger en makkelijker kunnen maken.

Innovatie door simplicity. Dat leren we vooral uit de top-drie van Forbes. En dat moeten we ook doortrekken als we van Vlaanderen echt een Smart Flanders willen maken. En ervoor zorgen dat ook in elke overheidsorganisatie innovatie een prioriteit is, of althans de perceptie leeft dat het zo is.   

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-06-20T10:25:00.000Z Luc Blyaert


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.