Blyaert Betwist: Madame Pipi betalen via smartphone?

Ik heb me vergist. Vertel al jaren dat papier tegen 2020 verdwijnt, dat alles digitaal wordt. Voor de zoon van een drukker en iemand die decennialang in de media meedraait, is dat een gewaagde stelling. Maar kijk, mijn bureau ligt nog vol papier, vaak zelf uitgeprint, want ik ben nog van de hybride generatie, analoog opgegroeid en digitaal doorgegroeid.

We hangen ergens tussen de oude en nieuwe wereld. De hang naar vroeger blijft maar wordt een teken des tijds. Drukkerijen verdwijnen razendsnel. Grote kranten en tijdschriftbedrijven kunnen blijven drukken, mede omdat de overheid -  wij dus - jaarlijks 170 miljoen euro betalen aan Bpost om de ‘gazetten’ gratis, nou ja gratis, elke dag thuis te bezorgen. Deze subsidie is bijzonder omstreden omdat digitale uitgaven zoals Apache helemaal uit de boot vallen. Bovendien pushen krantenuitgevers een digitaal aanbod op weekdagen en een ‘papieren’ krant tijdens het weekend. Waardoor ze uiteindelijk tijdschriften worden en de concurrentie met weekbladen enkel toeneemt.

E-boeken zijn niet populair. In 2017 amper vier procent van de totale verkoop in Vlaanderen. Vaak ook omdat de nieuwe generaties Y en Z amper boeken lezen. De maximale aandachtinspanning ligt rond de twee minuten. Boekenlezers vergrijzen snel. Cash-dragers ook.

Ook hier heb ik me vergist. Ik voorspelde dat ook dit zou verdwijnen rond 2020. Toen ik dat enkele jaren geleden vertelde tijdens een toespraak voor Bulex-installateurs, brak zowaar een revolte uit. Wat zou dan wel de impact zijn op hun inkomen omdat er nog heel wat cash (zwart) werd betaald? Toch kost cash geld, heel veel geld. Jaarlijks 129 euro per Belg, een half procent van het bruto binnenlands product. Dat komt neer op zo’n 1,45 miljard euro. Een flink stuk van ons begrotingsdeficit. In Frankrijk wordt e-invoicing overal verplicht vanaf 2024. Wordt het geen tijd dat België ook een dergelijke deadline oplegt? Voorlopig geldt het enkel in Vlaanderen voor facturatie aan de overheid.  

De clash van cash werd duidelijk door een pijnlijk voorbeeld vorige maand in een van de grootste bioscopen van ons land toen een kind naar het toilet moest maar geen toegang kreeg omdat het niet over cash beschikte. Wanneer kunnen we Madame Pipi via onze smartphone betalen?  

En oh ja, toen ik Siri vroeg wanneer e-invoicing verplicht wordt in België, antwoordde mijn virtuele Apple-zoekmachine: ‘Oké, ik ga ‘That’s the way of the world’ afspelen’.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-01-08T12:04:00.000Z Luc Blyaert


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.