Visterin Fileert: Geen feest bij Airbnb

Van plan om een (lawaaierig) feestje te geven in een Airbnb? Geen goed plan. De anti-party-algoritme van de online-marktplaats moet feestvierders voortijdig opsporen en reservaties tegengaan.

Mijn favoriete vakantiebestemming is Frankrijk, al jaren eigenlijk. En dan zijn er vier vakantievormen: camping, hotel, chambre d’hotes en een huurhuisje. Dit jaar koos ik voor een combinatie van de laatste twee. Het huisje was prima, de chambre d'hôtes die ik boekte via Booking.com ook, maar begon met een valse start.

De mensen van Atelier des Vidaux, de naam van de betreffende chambre d'hôtes ergens in the middle of nowhere nabij Montpellier, hadden er namelijk niet beter op gevonden dan op de eerste avond van mijn aankomst een luid/laat feestje te organiseren voor vrienden en familie. Dat vond ik niet zo erg, maar de gasten van hun eigen chambre d'hôtes waren uitdrukkelijk niet uitgenodigd. En die zaten de ochtend nadien met kleine oogjes en een tikkeltje misnoegd aan de ontbijttafel na een korte en luidruchtige nacht.

De dame van die Franse chambre d'hôtes kende de gouden regel voor buurtfeestjes kennelijk niet.

Verbod

"De technologie zal het gedrag van de gebruiker analyseren en zo nagaan wat zijn bedoelingen zijn; een soort van profiling dus"

Ik moest aan het voorval denken toen ik las over de anti-party-technologie die Airbnb wil inzetten bij het boeken van verblijfplaatsen. Eerder dit jaar kwam Airbnb met een uitdrukkelijk verbod op feestjes en evenementen in de huisjes of appartementen die worden verhuurd via de app. Dit na herhaaldelijke klachten van omwonenden. Ook zij zullen niet al te best slapen, vermoed ik. Om het verbod op feestjes beter te controleren, schakelt Airbnb intussen een algoritme in dat tijdens het reserveren van je Airbnb-plek in gang schiet. De technologie zal het gedrag van de gebruiker analyseren en zo nagaan wat zijn bedoelingen zijn. Een soort van profiling dus, maar dan voor feestjes.

Hoe werkt die ‘anti-party tech’? Die bestudeert de reviews van de huurder en hoelang de betreffende boeker de app al gebruikt. Daarnaast worden de duurtijd en datum van de reis (boek je bijvoorbeeld voor weekdag of weekend?) grondig bekeken. Word je door het algoritme als verdacht aangezien, dan ‘computer says no (party)’.

Wie ‘ontdekt’ wordt door de technologie, zal bepaalde woningen niet meer kunnen huren. Let wel, voorlopig kunnen wij Belgen en Nederlanders nog volop boeken, zelfs als we er zouden willen feesten. Aanvankelijk zal Airbnb de technologie enkel lanceren en gebruiken in de Verenigde Staten en Canada. Getest is het hele boeltje ook al, sinds eind vorig jaar down under in Australië, waar het algoritme ook al in voegen is. ‘We merkten hierdoor een daling van ruim één derde in het aantal feestjes’, gaf Airbnb aan in een blogpost van deze week.

Gouden regel

Misschien moeten zij bij Booking.com ook eens die anti-party-technologie overwegen, maar dan voor uitbaters van chambre d’hotes. Dat dacht ik al lachend, toen ik over het anti-party-algoritme van Airbnb las, en dacht aan de nachtelijke feestvierders bij Atelier des Vidaux.

Ik heb altijd één gouden regel als buren thuis of op vakantie komen zeggen dat ze ’s avonds een laat feestje met muziek willen organiseren. Als ik kan slapen, is er niets aan de hand. Als ik niet kan slapen, is dat ook geen probleem. Maar dan kom ik wel mee feesten. Mijn gouden regel van buurtfeestjes, ook op vakantie. Alleen kenden ze die regel bij Atelier des Vidaux (nog) niet. Volgende keer beter.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Als ik kan slapen, is er niets aan de hand. Als ik niet kan slapen, is dat ook geen probleem. Maar dan kom ik wel mee feesten"
Waar is dat feestje, Hier is dat feestje ;-)

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-08-18T10:52:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.