Blyaert Betwist: Weinig innovatie in telecombiotoop

Het jongste decennium zijn er niet zo gek veel innovatieve telecomdiensten gelanceerd door de operatoren. Fiber en 5G worden voluit uitgerold, maar België blijft een van de duurste landen op het vlak van de telecombundels vast, mobiel en internet. Voorlopig liggen ook niet zoveel bedrijven wakker van private 5G-diensten.

Een rapport van het Belgisch Instituut voor Post en Telecommunicatie laat er geen twijfel over bestaan. Voor telecombundels met een hoog debiet is ons land nog altijd koploper als het gaat om het prijskaartje. Elk jaar passen Proximus en Telenet bovendien de tarieven netjes aan. Orange volgt met een duurder dienstenpakket. Of een vierde operator daar meteen verandering in zal brengen? Het is afwachten wat het zal worden met de onbekende Roemeense operator Digi Communications. Die ging in zee met Citymesh, de dochterafdeling van Cegeka. Digi boekte vorig jaar 88 miljoen euro nettowinst op een omzet van 1,5 miljard euro, toch geen klein bier. Vermoedelijk zal het 5G netwerk pas in 2024 van start gaan. Het wordt immers een forse investering. Een positief punt: een nieuwe uitdager doet de prijzen altijd dalen. De Spaanse consultant Axon maakte in een studie van april 2021 gewag van een daling van dertien procent. Benieuwd.

Appetijt

"En o ja, de veiling voor het 5G-spectrum bracht 1,2 miljard euro op"

En dan is het de vraag of er appetijt is voor private 5G-netwerken voor ondernemingen. Zowel Citymesh als NRB willen hier duidelijk werk van maken. De luchthaven van Zaventem en de zeehaven van Antwerpen-Brugge zijn de bekendste 5G-trials. Ook Solvay kijkt uit naar private 5G-diensten op een site die amper connectie heeft. En mediabedrijven zoals RTBf zijn er volop mee aan het experimenteren. Heel wat industriële ondernemingen wachten nog af en willen eerst wat horen over de use-cases. In de financiële wereld is er helemaal geen belangstelling. 

En o ja, de veiling voor het 5G-spectrum bracht 1,2 miljard euro op. Een behoorlijke pot geld die voorlopig geparkeerd blijft zolang er geen consensus is over de verdeelsleutel. Vlaanderen wil immers een grotere portie van de koek. Ook dat is België. De snelheid van de beslissingen glijdt op slakniveau. En slakken zijn ook niet de innovatiefste wezens.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-12-22T10:23:00.000Z Luc Blyaert


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.