Blyaert Betwist: België moet zich digitaal schamen

België staat in Europa pas op de dertiende plaats als het gaat om digitale overheidsdiensten. Dat leest u goed, op de dertiende plaats. Dat is ronduit schandalig.

‘Het afgelopen jaar is er minder vooruitgang geboekt dan in het verleden’, zo staat te lezen in het DESI-rapport van de Europese Commissie. Wat de volledige digitale index betreft staat België pas op de negende stek, terwijl de ambitie vijf jaar geleden was om in de top drie te geraken. Het is een droevige afgang. Het wordt tijd dat iedereen wakker schiet.

DESI staat voor Digital Economy and Society Index en is een jaarlijkse barometer over de digitalisatiegraad in Europa. Het is altijd uitkijken naar deze studie. Ook in ons land keek men er reikhalzend naar uit want deze keer zouden we beter scoren. Dachten we. Het werd dus een afgang. De digitale overheidsdiensten scoren ondermaats, politici liggen er niet wakker van. Het was zelfs geen thema tijdens de jongste verkiezingen. Van een visie is er geen sprake, ook niet in Vlaanderen. Het ergste is dat er blijkbaar ook geen haast bij is, alle eEov Awards ten spijt.

Gevloekt

Van minister Alexander De Croo, verantwoordelijk voor de digitalisering in België, hoorde ik geen opmerkingen over het jongste DESI-rapport. Toen de regering Michel in 2014 aantrad, waren de verwachtingen hoog. De Croo schaarde een club ‘digital minds’ achter zich en had één sterke kpi: België, dat toen vijfde stond in de DESI-index, moest en zou naar de top drie in Europa klimmen. Twee jaar later, in 2017, tuimelden we naar de zevende positie. Het kon nog slechter, vorig jaar zakten we af naar de negende plaats. Er werd gevloekt dat enkele indicatoren niet juist waren, maar neen dus. Die negende plaats is in het jongste rapport nog eens bevestigd. Nederland zit wel in de top drie en lijkt dan toch steeds meer een gidsland te zijn (ook begrotingsgewijs). Zelfs Luxemburg of Ierland doen het beter dan ons. Godbetert!

Veeg uit de pan

Gaat het over het ‘menselijk kapitaal’ dan staat België pas twaalfde in de rangschikking. ‘Er zijn tal van innovatieve projecten opgezet om de digitale vaardigheden te verbeteren, maar het effect komt nog niet voor in de statistieken.’ En nog een veeg uit de pan: ‘België zou het volledige potentieel van de digitale economie beter benutten als het in de herscholing van de beroepsbevolking zou investeren en de it-genderkloof zou verkleinen.’ Amper 4,6 procent van de Belgische beroepsbevolking zijn ict-specialisten. Dat is een lichte toename, want vorig jaar zaten we nog op 4,2. En mag het verbazen, amper 1,8 procent van de vrouwelijke beroepsbevolking zijn ict-specialisten. Er is dus duidelijk nog hééél vééél werk aan de winkel. Ik heb echter niet de indruk dat die bestofte winkel zich roert. Integendeel, we modderen maar wat aan. Wie komt er met een visie? Of blijven we maar jammeren over migratie. Meer dan ooit tijd voor actie.

Het DESI-rapport kan u hier downloaden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-19T11:53:00.000Z Luc Blyaert
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.