België – Nederland

Computable Awards 2015

Eerder deze maand was ik te gast op de award-verkiezing van Computable in Nederland. Een mooi event en knappe show met veel aanwezigen. In België was ik vorig jaar op twee gelijkaardige award-verkiezingen, waarvan ik er overigens eentje zelf presenteerde. Dat geeft me de mogelijkheid om de it-markt in België en Nederland wat te vergelijken.

Om te beginnen: Nederlanders zijn gedisciplineerder dan Belgen. Dat blijkt ook op avonden als deze. De dress code ‘black tie’ wordt bij ons door de meerderheid in de wind geslagen. In Nederland houdt iedereen (en dan bedoel ik ook echt iedereen) zich aan deze dress code.

Nooit van gehoord

Naast de vorm, is er ook de inhoud. Het eerste dat me opviel was dat de twee landen, zelfs in een redelijk globale markt als die van it, behoorlijk verschillen. Dat ik als Belgische toeschouwer de genomineerde start-ups niet kende, is logisch. Maar ook sommige van de winnaars in gevestigde categorieën, klonken mij niet bekend in de oren. De securityleverancier van het jaar in Nederland is bijvoorbeeld Fox-IT. Dat deed me wel van heel ver een belletje rinkelen. Het bedrijf heeft geen vestiging in ons land. De detacheerder van het jaar was bij de Computable Awards in Nederland iSense ICT. Daar had ik nog nooit van gehoord.

Sommige partijen blijken in Nederland groter en significanter dan bij ons. Een it-dienstenbedrijf als CGI is bij ons een verdienstelijke middenmoter, dat doorgaans niet de short list haalt bij een award-uitreiking. In Nederland waren ze die dinsdagavond ICT-dienstverlener van het jaar.

HP werd gemist

Maar er zijn ook gelijkenissen. Een partij als Exact (kmo-Leverancier van het jaar in Nederland) is ook bij ons vrij prominent aanwezig. En natuurlijk zijn er de grote jongens. Partijen als Cisco, Microsoft en IBM kapen zowel in België als Nederland awards weg. Bij Computable was Cisco de winnaar in infrastructuur, Microsoft in cloud en IBM in software. Vergelijkbaar dus als bij ons. Al miste ik in Nederland wel een leverancier als HP op het podium.

En natuurlijk zijn er nog gelijkenissen tussen België en Nederland. Google en Apple winnen, maar komen nooit hun award afhalen. Nu ja, bijna nooit. Zelf is het me wel eens gelukt om na lang zeuren en de nodige pendeldiplomatie iemand van Google op een podium te krijgen. Al was dat maar omdat de award werd uitgereikt door een prins. Daarvoor willen ze bij Google blijkbaar nog wel buitenkomen.

iPhone

William Visterin

William Visterin

Bij Apple had zelfs de koning, koningin of president Obama geen verschil gemaakt. Apple blinkt altijd uit in afwezigheid, of ze nu winnen of niet. En dan heb je altijd wat ik het Apple-moment noem: de presentator van dienst licht met lichte tegenzin de bedrijfspolicy van Apple toe. In het beste geval wordt er ook nog een statement vertoond op het scherm. Gezucht en onbegrip in de zaal. En intussen kan het publiek even de mail checken. Op hun iPhone welteverstaan.

William Visterin
Hoofdredactie Computable België

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-11-18T12:26:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.