Blyaert Betwist: Meester in de beperking

Computable Banen

Proximus slankt af, het aandeel wordt geschorst, massale ontslagen zijn vervelend voor een regering in lopende zaken waar ‘jobs, jobs, jobs’ het adagium is. Proximus telt vandaag zo’n 13.000 werknemers, precies de helft minder dan in de tijd dat John Goossens in het voorjaar van 1995 ceo werd van Belgacom.

Baron Goossens overleed op 8 november 2002 toen hij op een bijeenkomst van zijn directieteam op het circuit van Francorchamps buiten een sigaretje ging roken. Hij was de eerste die voor een grote persoonsreorganisatie ging, nota bene toen Parti Socialiste-topman Elio Di Rupo nog telecomminister was. Het mag dan ook verbazen dat liberale premier Michel en huidig telecomminister Philip De Backer zich plots zo verzetten tegen een verdere afslanking. Ter vergelijking: de Nederlandse operator KPN telt evenveel werknemers als Proximus vandaag met een bevolking, een potentieel klantenbestand, dat vier miljoen inwoners groter is. Het lijkt dan ook logisch dat Proximus-ceo Dominique Leroy zich spiegelt aan de Nederlandse lotgenoten. Een verdere afslanking is onvermijdelijk, zeker gezien de toenemende automatisering en digitalisering. Wat ook geldt voor Fluvius trouwens, dat om zijn 4.500 personeelsleden aan het werk te houden alvast wat fiber gaat aanleggen in Limburg. Dat er op de service en helpdesk nog wat meer handjes aanwezig mogen zijn, is in beide gevallen anderzijds wel apert.

'In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister.’ De uitspraak van Goethe uit 1802 wordt wel meer gebruikt als het gaat om de beperking tot de essentie, tot het wezenlijke, zonder al te veel franjes. Ik leerde het kennen tijdens de lessen Duits op het Heilig Hart College in Tervuren. Ik moest er onwillekeurig aan denken toen ik het bericht in De Tijd las dat de oprichting van de Belgische privacywaakhond maar niet van de grond komt. De Gegevensbeschermingsautoriteit, wat een draak van een naam, kan niet van start gaan omdat een van de vijf directieleden ook voldoende Duits moet kennen. Ach so! Niemand is er in geslaagd voorbij het selectiebureau Selor te geraken met een positief cijfer voor Duits. Essentieel toch als je over de privacy moet waken van de burgers... Het is een slechte Belgenmop en ook deze keer zijn we ongetwijfeld de risee in Europa. Het toont meteen hoe verouderd ons benoemingssysteem is, hoe verkrocht en middeleeuws. Het wordt tijd dat de overheid hiervan werk maakt. Het is dringend. We moeten terug naar de essentie.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-01-09T11:51:00.000Z Luc Blyaert
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.