Visterin Fileert: de beste cybersecurity-film ooit

Sandra Bullock

Sandra Bullock

Wat is de beste securityfilm aller tijden? Een vraag waar zowel filmliefhebbers als securityexperts op kunnen reageren.

Naar aanleiding van het virtueel event van Computable (op 27 mei om 11.00 uur als virtuele editie van het Computable Café) ga ik zelf - als beetje filmliefhebber/it-journalist - op zoek naar mijn favoriete cybersecurity-film aller tijden.

Geen gemakkelijke keuze uit de longlist van zowat tachtig films die we hebben opgesteld, met collega Marc Vael die op 27 mei de shortlist zal voorstellen.

Geen spionage

Technologie is in de filmindustrie even ingeburgerd als hamburgers in een fastfoodrestaurant (denk aan alle James Bond-snufjes). Om te beginnen moet je goed je onderwerp afbakenen.

Het gaat om cybersecurity, waar de klemtoon op ligt. Dat betekent dus geen privacy (dat is waarschijnlijk voor een volgende editie). Maar ook geen spionage, want Hollywoodfilms over spionage: daar kan je wegen mee plaveien.

De ambitie is ook om een beetje als vakpublicatie de diverse vormen van cybercrime aan bod te laten komen. Backdoors, identiteitsdiefstal, ciso-afpersing, iot-hacking en dat soort lekkers.

Top vijf

So far, so good. Het domein is afgebakend en de films geselecteerd. Maar kies je als liefhebber dan de beste film uit de lijst? In dat geval is Inception (2010) favoriet, want die haalt op IMDB veruit het hoogste cijfer (8,8). Interessante film, maar niet mijn keuze.

Ik selecteer:
WarGames (1983)
The Net (1995)
Enemy of the State (1998)
The Girl with the Dragon Tattoo (2009)
Disconnect (2012)
Snowden (2016)

Waarbij The Girl with the Dragon Tattoo en Snowden afvallen. Goede films, maar eigenlijk is het – om het eens met een cliché te zeggen - het boek (of het verhaal) meer spraakmakend dan de film. Dus die redden het voor mij niet.

Van de overblijvers is het minder bekende Disconnect zowat mijn absolute outsider. Het is een rauwe, maar indrukwekkende film die de gevaren van internet goed weergeeft. Eentje waar technologie centraal staat.

And my winner is...

Maar uiteindelijk gaat mijn keuze tussen WarGames en The Net. Opvallend genoeg zijn mijn favoriete cyberfilms vaak ook de oudste. Waarschijnlijk omdat die inzake security als hoofdthema ook het meest baanbrekend zijn geweest.

Aan WarGames heb ik een mooie herinnering omdat ik die als kleine uk met mijn vader ging zien in de bioscoop. Het is ook een film die echt impact heeft gehad, omdat die het beleid in Washington inzake cyberaanvallen heeft beïnvloed.

Maar uiteindelijk kies ik voor The Net met Sandra Bullock. Misschien niet de beste film uit de lijst, maar wel eentje die in de jaren negentig zijn tijd ver vooruit was, door identiteitsdiefstal als hoofdthema te nemen. En met een vrouwelijke it-freelancer in de hoofdrol geven we ook een mooi statement af.

Even samenvatten

Stemmen voor beste cybersecurityfilm kan hier. De landingspage voor het event (met countdown)? Registreren? Of zoekt u de link om het virtueel event automatisch in je agenda te zetten? 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-05-20T11:00:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.