Visterin Fileert: Serverless is nieuwe infrastructuur

Hoe had u uw pizza graag gehad?

Pizza margherita kaas strooien

Serverless computing is een mythe. Want ergens duikt wel een server op. Het doet denken aan die cartoon: 'There’s no cloud, it’s just someone else's computer'.

Er is natuurlijk ook een populaire Linux-variant van die cartoon: ‘Daddy, what are clouds made of?’ De vader antwoordt: ‘Linux servers mostly.’

Toch valt aan de opmars van serverless computing niet te ontsnappen. Er is een trend om alle back-endvereisten, die gepaard gaan met server provisioning en -beheer over te dragen aan een cloudprovider ergens ver weg. En die dus te laten zorgen voor provisioning, beveiliging, opslag en al die leuke shit.

Ontwikkelaars hoeven zich alleen maar zorgen te maken over de applicatie zelf. En toegegeven: dat is ook datgene wat ze het liefst doen.

Datadog

Het concept slaat aan. Serverless wint aan populariteit bij organisaties van elke omvang, van startup tot multinational. Dat blijkt alvast uit een recent onderzoek van Datadog, op basis van data van duizenden bedrijven in hun klantenbestand.

Uit het onderzoek bleek een aanhoudende groei van AWS Lambda, Azure Functions en Google Cloud Functions. Lambda-functies worden bijvoorbeeld 3,5 keer vaker aangeroepen dan in een soortgelijk onderzoek van twee jaar geleden.

Overigens is dit geen kwestie van de klassieke hyperscalers zelf. Die gaan natuurlijk met de meeste aandacht lopen. Maar ook een (meer lokaal georiënteerd) hostingbedrijf als Combell roept op zijn website op om ‘de infrastructuur te laten verdwijnen’. En voegden het toe aan hun aanbod.

Pizza

Jaren geleden gaf ik op seminaries presentaties over de cloud. Met daarin de klassieke indeling: infrastructuur, platform en software. Allemaal ‘as-a-service’. De heilige drievuldigheid in de wolken. Die indeling is aan herziening toe. Infrastructuur en platform groeien naar elkaar toe.

En er zijn dus nieuwe categorieën toegevoegd: faas of function-as-a-service, dus ook serverless genoemd. En dus ook caas: containers-as-a-service. Dat brengt het aantal pizzavarianten op zes. En allemaal met beheer/verantwoordelijk voor u of voor de provider.

Bij cloudproviders als AWS gaat het inzake infrastructuur om het drieluik: instances, containers en functies. Tijdens een online-perspresentatie pretendeerde AWS dat bijna de helft van de nieuwe apps of toepassingen op Lambda werden ontplooid (zie diagram).

AWS Lambda lijkt dan wel het meest gebruikte (bekende) serverless-aanbod, maar het onderzoek van Datalog meldt ook een flinke groei in de adoptie van Azure Functions en Google Cloud Functions.

In het afgelopen jaar bleek het aandeel Azure-organisaties dat Azure Functions gebruikt, gestegen van twintig naar 36 procent. Bij Google Cloud gebruikt nu bijna een kwart van de organisaties/klanten Cloud Functions.

Timing

Hoewel Google al meer dan tien jaar actief is op het gebied van serverless/function-as-a-service - te beginnen met hun Google App Engine - zien we dat (pas) vandaag het momentum verschuift in de richting van Google's nieuwere serverless aanbod, namelijk Cloud Functions en Cloud Run.

Timing is alles. Infrastructuur verdwijnt. En pizza voor iedereen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-09-23T12:04:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.