Blyaert Betwist: The Bold and the Beautiful

glasvezel

Bold2025. Dat is de titel van de nieuwe bedrijfstrategie van Proximus. En ‘bold’, vertaald ‘stoutmoedig, gedurfd’, is het wel.

Het dividend wordt gehalveerd. Het aandeel dat destijds bestempeld werd als de investering van een goede huisvader, is al langer op de loop. Het is geen lichtvoetig drama zoals de Amerikaanse soap ‘The Bold and the Beautiful’. Schoonheid zit er niet in. Het is keiharde business. Proximus is tegen lichtsnelheid bezig het Belgisch landschap te verglazen en investeert vier miljard euro om tegen 2032 zowat het hele bewoonde land met glasvezel te voorzien.

Dividend

"Voorgangers Didier Bellens en Dominique Leroy hebben amper geïnvesteerd in glasvezel"

Proximus ceo Guillaume Boutin had weinig keuze. Zijn voorgangers Didier Bellens en Dominique Leroy hebben amper geïnvesteerd in glasvezel. Voorzitter-politicus Stefaan De Clerck, inmiddels zeventig en opnieuw verkozen voor een mandaat van vier jaar, liet al die jaren begaan. Ook al om het dividend van de overheid niet in gevaar te brengen. Nu dat toch weer bergafwaarts gaat, is het de vraag of de overheid nog een meerderheid moet hebben in Proximus.

Zou de overheidskas er geen baat bij hebben om een flink deel van de dominante operator te verkopen? Dat het vroegere RTT-gebouw in de Schaarbeekse Paleizenstraat nu talloze vluchtelingen en vreselijke tafeleren herbergt, spreekt boekdelen. Hier huisde nog directeur-generaal Louis Eggermont begin jaren negentig tot Proximus besloot om te verhuizen naar een ‘modern gebouw’, wat later de twee torens werd. De peperdure passerelle tussen de twee buildings kwam er omdat de toppers makkelijker tussen beide gebouwen zouden kunnen laveren zonder de plebejers te moeten confronteren. Van Eggermont is de quote: ‘Gelukkig ligt er gras rond de gebouwen zodat je het geld niet hoort vallen dat door deuren en ramen naar buiten wordt gegooid’. Gras is er inmiddels niet meer.

Wanpraktijken

Een smet op het blazoen van Proximus is dat deze week bleek dat er heel wat wanpraktijken zijn bij de aanleg van glasvezel. Niet alles loopt volgens het boekje en de werkomstandigheden zijn niet zoals het zou moeten zijn. Dat is niet langer 'The Bold and the Beautiful'. Dat lijkt veeleer op die andere soapopera,  ‘The Young and the Restless’. Onaanvaardbaar dus.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-01-19T10:53:00.000Z Luc Blyaert


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.