Visterin Fileert: It-manager is knelpuntberoep

Dit artikel delen:

Knelpuntberoepen zijn er van alle tijden. En van alle werelden. Neem nu The Simpsons. Homer Simpson is waarschijnlijk de grootste nietsnut ever. Maar toch slaagde hij erin om zowaar veiligheidsinspecteur te worden in de plaatselijke kerncentrale.

Ik heb vaak gedacht: hoe kan je nu zo’n job geven aan iemand die de hele dag niets liever doet dan donuts eten en in de zetel hangen? En bovendien, zo blijkt uit de intro van elke Simpsons-aflevering, alle veiligheidsregels aan zijn laars lapt.

De lijst van knelpuntberoepen moet daar in Springfield wel heel lang zijn geweest en veiligheidsinspecteur stond helemaal bovenaan. Ook bij ons wordt de lijst, regelmatig aangepast door de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB, alsmaar langer. 188 knelpuntberoepen staan er op de nieuwe lijst die een paar dagen geleden werd voorgesteld. Een record.

Brons

"Ontwikkelaars krijgen in de lijst een soort van gevarendriehoek naast zich"

Zo goed als iedereen staat erop. Boekhouder, slager, vertegenwoordiger, barman, drukker, meubelmaker en tuinbouwmedewerker. You name it. Nieuwe beroepen op die lijst zijn onder meer belastingcontroleur en winkelmedewerker. Het geeft aan hoe moeilijk bedrijven vandaag aan volk geraken. Eigenlijk knelt het overal, en dit ondanks de groeivertraging in de economie.

Ook it is goed vertegenwoordigd in de lijst. Ontwikkelaars waren dat al langer. Zij krijgen in de lijst een soort van gevarendriehoek naast zich, wat betekent dat het daar wel heel erg knelt (te weinig ontwikkelaars en te weinig met de gevraagde opleiding of skills).

Van alle knelpuntberoepen staat de ontwikkelaar op nummer drie. Achter de werfleider en de industriële technicus, maar vóór de verpleegkundige. Op de Olympische Spelen krijg je daar een bronzen medaille voor.

Mexicaans leger

Bij deze nieuwe lijst van knelpunten ook een opmerkelijke nieuwkomer: de it-manager. Al gebruikt de VDAB vaak eerder een redelijke brede omschrijving van ‘verantwoordelijke ict’.

Dat doet vermoeden dat de zogenaamde ict-coördinator uit het onderwijs hier ook onder valt. Of ook: de eenmansafdeling in it. Die laatste komt nog meer voor dan je zou denken. Een goede vriend van me heeft als ict-coördinator een soort van Mexicaans leger ter beschikking waar hij als officier/coördinator toch zo goed als alle werk doet. Of hoe je ict-verantwoordelijke best breed mag interpreteren.

Tussen business en it

Toch zegt de intrede van de ict-verantwoordelijke in de lijst ook nog iets anders. Het is de bevestiging dat het in it niet enkel draait om de puur technische zaken, zoals ontwikkelen en het beheren van databanken of netwerken. Allemaal it’ers die al langer het etiket knelpuntberoep dragen.

Neen, zij die tussen business en it zitten of een team (klein of groot) aansturen, zijn ook een knelpuntberoep geworden. Ook skills rond communiceren, motiveren en samenwerken spelen mee. Eigenschappen waar Homer Simpson alleen maar van kan dromen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-02-12T12:04:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.