Blyaert Betwist: Eindelijk meer vertrouwen in it

Succes

Dankzij Covid-19 heeft de chief information officer (cio) zijn positie kunnen versterken. ‘Gebruik dat vertrouwen nu meer dan ooit om het gaspedaal in te duwen’, vertelde Gartner tijdens het jongste symposium. Maar hoe rijmt dat met lagere it-budgetten?

In West-Europa zijn de budgetten dit jaar met 11,2 procent gedaald en ook volgend jaar gaan de budgetten amper omhoog (1,8 procent). Grootste slachtoffers, mag het u verbazen zijn vooral de entertainment-, toerisme- en luchtvaartsector. Banken, overheid, de zorgsector blijven wel min of meer op budget. Gartner heeft dan ook een speciaal programma opgezet waarbij het cio’s helpt om te besparen zonder projecten echt te bevriezen, wel prioriteiten te stellen.

Heel wat cio’s hebben zich de vorige maanden dan ook vastgebeten in het kostenplaatje. Maar die veeleer defensieve houding is niet echt aller wat er van hen verwacht wordt. Drie vierde van de cio’s hebben zich meer verdiept in de business zelf om met betere oplossingen op de proppen te komen.

In 2021 moeten cio’s met meer strategische initiatieven uitpakken, vindt Gartner. Zeker nu ze gedurende de Covid-19-periode het vertrouwen gewonnen hebben van het topmanagement. Ook de performantie van het it-personeel is ondanks of liever dankzij thuiswerk fors toegenomen.

It op de kaart

Op assets zal bespaard worden, datacenters en infrastructuur moeten eraan geloven. De helft van de ondervraagde cio’s geeft aan dat het meer naar de cloud zal duwen (vandaag zijn clouddiensten typisch zowat 10 procent van het it-budget).

De business verwacht echter vooral meer dat de cio meedenkt over strategische digitale zetten om niet alleen meer klanten aan te trekken, maar vooral de bestaande gebruikers te behouden en te ‘engagen’. Dat staat bovenaan het to do-lijstje. Twee op de vijf bedrijfsleiders verwacht meer business dankzij de opkomst van digitale kanalen. Eén op de vier wil innovatieve partnerships en uitgebreidere ecosystemen. Dat zijn enorme opportuniteiten.

Dankzij corona staat it weer helemaal op de kaart, maar opvallend genoeg vraagt dat niet alleen een andere mindset van de cio maar ook van het management zelf. Wat als het management er niet van overtuigd is dat de digitalisering nu zal moeten gebeuren. ‘Het zal dan wat langer duren, maar weet je, vroeg of laat, zal de ceo vertrekken, op pensioen gaan of overlijden. Don’t worry,’ vertelde Simon Sinek op het Gartner Symposium. Een verademing.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-11-12T11:59:00.000Z Luc Blyaert


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.