Blyaert Betwist: Klanten pikken het niet langer

Het is ongezien dat gebruikersverenigingen zich uiten tegen een mogelijke overname in de ict-sector. Het toont dat het bewustzijn groeit dat it-bedrijven zich niet zomaar alles kunnen veroorloven.

Vier Europese grote gebruikersgroepen hebben zich uitgesproken tegen de overname van VMware door de Singaporese chipbakker Broadcom. Het gaat om Beltug, Voice uit Duitsland, CIO Platform uit Nederland en Cigref uit Frankrijk. Zij vrezen prijsverhogingen, een forse vermindering van de kwaliteit én veel minder investeringen in de ontwikkeling van de producten. VMware is dan ook bij vooral grote ondernemingen zoals in de financiële sector een sterke speler.

Dat Beltug hier het voortouw neemt, mag op het eerste gezicht verbazen want de vereniging is ontstaan uit bezorgdheid om de telecomdiensten van destijds de RTT, nu Proximus. Telecom blijft een belangrijk item, zeker ook nu met de opkomst van 5G, maar Beltug heeft zich succesvol omgevormd met meer it-gerelateerde items zoals GDPR, privacy, artificiële intelligentie en cloud-aanbiedingen. Over dat laatste heeft het zelfs samen met de eerder genoemde verenigingen een document opgesteld dat ‘Eleven fair principles’ voorlegt die door de cloud-aanbieders geïmplementeerd zouden moeten worden. Die werden ook doorgespeeld aan de Europese Commissie op het kabinet van commissaris Vestager.

Vendor lock-in

"Gebruikers zijn die willekeur beu"

Zo hebben klanten het over een regelrechte ‘vendor lock-in’. Veranderen van aanbieder is bijna onmogelijk. Onderhandelen over prijzen kan niet meer, integendeel de grote Amerikaanse spelers zoals Amazon of Microsoft wijzigen hun tarieven en abonnementsformules wanneer ze willen. Vaak duiken dan ook nog ‘verborgen’ kosten op. 

Het toont aan dat gebruikers die willekeur beu zijn. Dat ze weer controle willen over hun it-behoeften én uitgaven. Cloudleveranciers die vaak uitgaan van het principe ‘one size fits all’ zullen flexibeler moeten omgaan met hun grootgebruikers, in de eerste plaats luisteren wat er bij hen leeft.

België telt wel wat cio-platformen, denk aan CIOnet, MIT-Club of het CIOforum. Het verbaast me enigszins dat zij zich nooit openlijk geuit hebben over de malpraktijken van leveranciers. Misschien moeten deze verenigingen zich toch eens ‘verenigen’, al was het maar om de ‘Eleven fair principles’ mee te onderschrijven.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-09-08T11:33:00.000Z Luc Blyaert


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.