Blyaert Betwist: Bring your own gun

Het moet minstens een decennium geleden geweest zijn toen ik een rondetafel voorzat over de hele discussie rond ‘bring your own device’. Of werknemers al dan niet zelf een laptop of een smartphone mogen aankopen en die ook op de werkvloer mogen gebruiken. Van cybersecurity was nog niet te gek veel sprake. En het was toen dat iemand van de politiediensten op het hilarische idee kwam van ‘bij ons zouden we dan kunnen spreken over Bring your own gun’.

Datzelde jaar werd ik ook gevraagd om binnen een besloten kamer met alle verantwoordelijken van de politiediensten een denktank te leiden over ‘de politie in 2020’. Of er bijvoorbeeld samen it-aankopen zouden kunnen gebeuren. Zelden heb ik zoveel naijver gezien. Elke politiedienst zoals de gerechtelijke, de locale of de federale wou zijn turf niet afgeven. Ze bleven elkaar maar vliegen afvangen. Samenwerking was verder af dan ooit. Zopas is er een niet al te fraaie audit vrijgegeven over het i-Police project en de digitalisering van de politiediensten. Dat project werd eind 2021 verleend aan Sopra Steria, goed voor een bedrag van 299 miljoen euro.  Het project loopt mank omdat er te weinig centrale sturing is, zo schrijft De Tijd die het rapport van consultancybedrijf Deloitte kon inkijken.

Tachtig applicaties

" Enkel een baby met kak in z’n pamper wil meteen verandering, toch?"

I-Police voorziet in de vervanging van tachtig applicaties. Het is de bedoeling één grote, overkoepelende databank te ontwikkelen die realtime de juiste informatie haalt uit een fors aantal onderliggende databases en deze koppelt met andere dossiers. Ai wordt ingezet om bijvoorbeeld vingerafdrukken, camerabeelden, foto’s en andere sporen met elkaar te combineren. Rechercheurs kunnen zo veel sneller en effectiever werken.

De nadruk ligt volgens de audit te veel op het bouwen van it-platformen en te weinig op verandering en communicatie. Nu is verandering wel het moeilijkste wat er is bij dergelijke omwentelingen. Enkel een baby met kak in z’n pamper wil meteen verandering, toch? Comfortzones, zeker bij de politie, zijn sterk afgebakend. Verandering is een werk van jaren. Minister Annelies Verlinden van binnenlandse zaken en verantwoordelijk voor de politie is al lang in geen velden of wegen meer te bespeuren. Zij zal de kar moeten trekken want anders dreigt het hele project ten onder te gaan en schiet de politie in eigen benen. En dan is ‘bring your own gun’ echt geen loze slogan meer.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-06-01T12:10:00.000Z Luc Blyaert


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.