Blyaert Betwist: Is it-departement nog in control?

Driekwart van de it-uitgaven in bedrijven wordt niet door het it-departement betaald. Houdt de cio dan ook nog de touwtjes in handen of neemt de business het over. En wat is dan de impact op de it-afdeling? En quid security?

Als de pandemie een winnaar opgeleverd heeft, dan is het wel technologie. Thuiswerk, voor velen tot 2019 nog een gesloten deur lukte nagenoeg overal. Er zijn geen of amper Belgische it-bedrijven die er de jongste jaren met minder dan tien procent op vooruit gegaan zijn. Tegelijk betekent het ook dat medewerkers zonder technologische achtergrond de mogelijkheden van ict hebben ontdekt. Volgens het onderzoeksbureau Gartner zijn twee van de vijf medewerkers vandaag ‘business technologists’ die rapporteren buiten het it-departement. Iedereen kan vandaag een aankoper zijn van technologie. En inderdaad, ik ken it-ondernemingen die enkel praten met hr, of finance, of marketing, of sales. Wordt het it-departement dan langs links en rechts voorbijgestoken?

Nu blijkt uit een recente studie van Gartner dat bijna driekwart van alle it-uitgaven niet betaald worden door het it-departement. Dat laatste legt zich toe op de aankoop van hardware, technologiediensten en managed services. De opkomst van low-code-applicaties, robotic process automation (rpa), data-analytics en artificiële intelligentie zorgen ervoor dat niet-it-afdelingen steeds meer autonoom beslissingen nemen als het om technologie gaat. Vaak is het argument dat het op die manier sneller kan dan dat je het project eerst via it laat rondwaren.

Arendsoog

"Schaduw-it, het gebruik van technologie waar de it-afdeling niets van afweet, is nog altijd goed voor dertig tot veertig procent van alle it-uitgaven"

Op zich kan dat mogelijk geen kwaad zolang alles goed gedocumenteerd is en doorgespeeld aan het it-departement dat toch altijd een arendsoog en overzicht zou moeten houden op de volledige technologische keuken van een onderneming. Quid non, een andere recente studie van Gartner toont aan dat schaduw-it, het gebruik van technologie waar de it-afdeling niets van afweet, nog altijd goed is voor dertig tot veertig procent van alle it-uitgaven.

Cisco kwam onlangs met een opzienbarend cijfer. Terwijl de it-afdeling denkt dat er zowat 51 oplossingen in de cloud draaien, blijkt dat in realiteit 730 te zijn. Een roep om ‘managed shadow it’ is ook nog steeds een wanhoopskreet in de woestijn .

Vooral security is een probleem bij it-projecten die niet in het blik van het it-departement vallen. 61 procent van de cio’s geeft aan dat schaduw-it een grote beveiligingshinderpaal is. Meer dan ooit is business-it-alignment een noodzaak, maar daar schrijven we ook al twintig jaar over. En nog steeds is voor velen aan beide zijden het water diep, grillig en de brug glibberig. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-04-21T11:55:00.000Z Luc Blyaert


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.