Blyaert Betwist: Het geroffel van Flanders Techno

Ik was er, in 1983, bijna veertig jaar geleden, toen de eerste Flanders Technology-beurs georganiseerd werd. Ook in 1985 en 1987, toen Lernout & Hauspie Speech Products gelanceerd werd. Toen Alcatel, Siemens en Philips nog technologiemogols waren. Het geloof in innovatie en wat dat voor de samenleving zou betekenen was enorm, ja zelfs bijzonder inspirerend en hartverwarmend.

Dat er vier decennia later nog steeds naar wordt verwezen en het event zelfs opnieuw wordt opgerakeld, zegt veel over het huidige gebrek aan verbeeldingskracht. Zowat om de tien jaar wordt Flanders Technology op de tafel gegooid door inmiddels bejaarde heerschappen. De Derde Industriële Revolutie in Vlaanderen (DIRV), weet je nog?  

Vlaams minister-president Jan Jambon zal ongetwijfeld ook op de beurs geweest zijn. Hij studeerde informatica en was van 1984 tot 1992 accountmanager bij IBM. Jambon wil nu Flanders Technologie nieuw leven inblazen met vijf beurzen in de vijf grote Vlaamse steden en een groots afsluitend event in 2024, zo schrijft De Standaard. Geen toeval. 2024 is niet alleen hét verkiezingsjaar, België is van 1 januari tot 30 juni ook voorzitter van de Europese Unie. Vlaanderen kan daar haantje-de-voorste spelen.

Gemeenschapsvormend

"Blijft de vraag waarom we dan terug moeten naar een merknaam van veertig jaar geleden"

Opgepast, het is een nobel initiatief. Jambon heeft het over een ‘gemeenschapsvormend project’. “Ik zie in Vlaanderen twee bubbels. Een die gelooft in de eigen toekomst, en een die verzuurd is en ervan overtuigd dat niets meer kan, dat de globalisering tegen ons werkt en digitalisering alleen maar jobs op de helling zet. Het is onze bedoeling om die bubbels te doen samensmelten. Vlaanderen moet zijn vooruitgangsgeloof herwinnen. FTI (Flanders Technology International) zal er zijn voor iedereen, niet alleen voor wie twee doctoraten heeft (lees Imec).”

Blijft de vraag waarom we dan terug moeten naar een merknaam van veertig jaar geleden. Waarom bouwen we gewoon niet verder op Smart Flanders, het digitaliseringsproject van de Vlaamse overheid voor steden en gemeenten. Het klinkt alvast slim en zet de regio ook internationaal op de kaart. Het gaat allang niet alleen meer om technologie, het gaat om change, om innovatie. En het is precies daar dat Vlaanderen met haar kerktorenfobie nog een inhaalbeweging moet maken. En ik ben ervan overtuigd dat het kan, niet met beproefde recepten uit het verleden, maar met de knaldrang van het heden. Doen Jan Jambon, doen!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-06-30T12:18:00.000Z Luc Blyaert


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.