Blyaert Betwist: honderden miljoenen in de mist

Dit artikel delen:

Afgelopen zomer heeft een grote Amerikaanse telecomspeler besloten om toch niet te investeren in België. Meerdere honderden miljoenen euro’s lagen klaar om een vierde mobiel netwerk uit te bouwen. De onzekerheid over het regelgevend kader zowel bij het Belgisch Instituut voor Post en Telecommunicatie (BIPT) als op het kabinet Alexander Decroo, verantwoordelijk voor de digitalisering, zorgde voor de aftocht.

Het is niet de eerste keer dat een potentiële kandidaat afhaakt. Ook de Chinese partij Datang had destijds belangstelling voor de uitbouw van een Belgisch netwerk, maar ook daar was de rechtsonzekerheid het struikelblok. België mist daardoor echter investeringen van meerdere honderden miljoenen euro’s. Ook potentiële leveranciers, partners, consultants, advocaten en medewerkers gaan daardoor volledig in de mist. Dan zwijgen we nog over werkgelegenheid.

Waarom zijn er in ons land slechts drie mobiele operatoren actief terwijl bijvoorbeeld Finland er vijf heeft? Natuurlijk is er gelobby van de huidige drie spelers, net zoals Proximus er destijds in slaagde om de start van Mobistar (nu Orange) enkele jaren te vertragen. En net zoals Proximus en Mobistar later ook de komst van Base zo lang mogelijk probeerden te dwarsbomen.

Waanzin

"Wat een waanzin is dat?"

Het is wraakroepend dat de geplande investeringen niet konden doorgaan terwijl men in Vlaanderen roept dat er onvoldoende breedband is en er zelfs aan denkt (God beware ons) een nieuw breedbandnetwerk aan te leggen onder leiding van Fluvius, de fusie van Eandis en Infrax dat daarmee toch nog wat personeel aan boord kan houden. Moet er dan niet eerder aan gedacht worden om privé-initiatieven te stimuleren, de ruimte geven, de regelgeving te versoepelen voor ondernemingen die uit eigen zak miljoenen wil neertellen, in plaats van met belastinggeld zelf een netwerk uit te bouwen. Wat een waanzin is dat?

Dat de overheid, of liever de overheden hier cavalier seul spelen is hemeltergend en als ik de lijn van de N-VA doortrek dan zou ik het zelfs als socialistisch willen bestempelen. We zijn trots op de forse toename van startups, en terecht, maar als er grote spelers over de brug komen dan zorgen we dat ze niet aan de bak komen. Terwijl investeringen nu eenmaal niet van startups komen maar van ondernemingen met grote zakken. Moet daar es niet over nagedacht worden? En niet te lang als het kan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-04-11T08:03:00.000Z Luc Blyaert


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.