Heb je een dochter, William?

Minecraft, programmeren en drones bedienen. Het waren maar enkele activiteiten op het Digigirlz-event, een paar weken geleden bij Microsoft. Medewerkers mochten die woensdagnamiddag hun dochters meebrengen op kantoor. En dat deden ze massaal.

Toen ik over het evenement met de woordvoerster van het bedrijf belde, kreeg ik een vraag die ik in professionele context nog nooit had gehoord: 'Heb je een dochter, William?' Want dan mocht zij ook komen naar het Digigirlz-event. Dat was erg vriendelijk. Maar ik heb geen dochter, enkel een zoontje en die zat (en zit) op internaat.

Programmeren met pizza

Ik kan ze haast niet meer tellen. De initiatieven om meer meisjes in de richting van technologiestudies en -jobs te duwen. Vorige maand organiseerde Cisco een evenement waar - en ik citeer even de persmededeling - ‘meisjes op een ludieke manier ondergedompeld werden in de wereld van technologie’. 

Begrijp me niet verkeerd. Ik vind al die initiatieven aan te moedigen. Ik heb zelf een tijdje les gegeven in de bachelor richting toegepaste informatica en met eigen ogen kunnen vaststellen dat het aandeel vrouwelijke studenten er maar traag toeneemt. Het is ook goed om aan de (vrouwelijke) buitenwacht te tonen dat een job in een it-bedrijf meer is dan programmeren in een kelder met de pizza naast het toetsenbord. It is te belangrijk om het enkel aan de jongens over te laten.

Schaarse IT-bazen

Uit een recente studie van McKinsey  blijkt dat vrouwen 2,5 keer meer dan mannen vinden dat it 'niets voor hen' of 'saai' is. Ook al hebben ze misschien goede eigenschappen om een mooie carrière in de ict-sector uit te bouwen. Als we die perceptie maar een beetje kunnen keren, staan we al ver.

Toch verbergen al die ludieke en sympathieke initiatieven iets anders: dat de ict-sector misschien niet zo heel erg vrouwvriendelijk is. Ik zeg zelf vaak: hoe beter het met een bedrijf of sector is gesteld, hoe meer vrouwen er aan het roer staan. En dan is de weg nog lang. In de ict-sector heeft slechts 19 procent van de Europese werknemers een vrouw als chef. Terwijl dat in andere sectoren 45 procent is. Haast niets zo schaars als vrouwelijke it-baas.


Uitstroom

William heeft dus geen dochter. Maar zelfs als hij er een had, weet ik niet of de ict-sector voor haar een goed plan op lange termijn zou zijn. Terwijl het aandeel van vrouwen in de EU met een ict-diploma op de leeftijd van dertig op 20 procent ligt in de ict-sector, is dat op 45-jarige leeftijd slechts 9 procent. De uitstroom is dus behoorlijk.

Het komt er als ict-sector dus niet zozeer op aan om meisjes aan te trekken, maar ook om ze te houden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-05-18T11:11:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.