De grapjes van de Europese Commissie

Dit artikel delen:
Europese aanbesteding Europa vlaggen

Het is een van de vreselijkste ronde punten in het Brusselse, langs het Berlaymont-gebouw van de Europese Commissie. Tegen de gevel van het al even wanstaltige gedrocht hangt een lange affiche met onder de obligate Europese vlag, het opschrift: ‘Team Juncker’. Kwestie dat iedereen weet wie de patron, de president in Europa, Jean-Claude Juncker is.

Het charisma van Juncker is mogelijk nog kleiner dan dat van zijn voorganger José Manuel Barroso. Ook zijn toespraken waren een slaappil waardig. Barroso, die er niet voor terugdeinst om na zijn mandaat als bestuursvoorzitter aan de slag te gaan van de Amerikaanse bank Goldman Sachs, die destijds mee aan de wieg stond van de financiële crisis. Maar dit geheel terzijde.

Wi-Fi bij gemeenten

In zijn ‘State of the Union’ pakte Jean-Claude Juncker uit met een nieuwtje, het Wifi4EU project. Tegen 2020 moeten zesduizend tot achtduizend gemeenten over gratis Wi-Fi beschikken. En ja hoor, Juncker heeft er een budget voor: honderdtwintig miljoen euro. Achja, honderdtwintig miljoen euro gedeeld door zesduizend (laat ons niet moeilijk doen). Dat is twintigduizend euro per gemeente. Wat koop je daarvoor? Enkele antennes, plaatsing niet inbegrepen? 

Het is scharrelgeld waarvoor gemeenten zich ongetwijfeld door een loodzware procedure zullen moeten worstelen. Ik vermoed dat de meeste stadssecretarissen hiervoor zullen passen. ‘Leuk ideetje, hebben we nog wat geld in de lade? Hoeveel? Honderdtwintig miljoen euro? Hoeveel gemeenten plakken we erop? Een gok? zesduizend tot achtduizend? Oke, we moeten toch iets doen om de digitale EU te versnellen. We doen het’, moet Juncker gedacht hebben.

5G

Tegelijk roept hij de telco’s op om snel werk te maken van 5G, een standaard die eigenlijk nog niet helemaal rond is. Tegen 2020 moet minstens een stad per land uitgerust zijn met 5G. Brussel zal daar ongetwijfeld bij moeten zijn. Het gaat om een totaalinvestering van vijfhonderd miljard euro, zo berekende de Europese Commissie eerder al.

Uiteraard heeft Juncker hier geen geld voor. Die vijfhonderd miljard moet komen van de operatoren zelf. Vraag is of de licentiebedragen daar ook bij inbegrepen zijn. Bedoeling is dat tegen 2025 elke Europeaan snel en draadloos het internet op kan. Een nobel streefdoel.

Foute beslissingen

Vraag is hoe je de uitgebreide stedelijke Wi-Fi-netwerken kan rijmen met een massieve uitrol van 5G-netwerken. Je ontneemt immers meteen ook de broodnodige inkomsten voor de investeerders. En die weten niet eens of ze die vijfhonderd miljard op een dag nog zullen terugverdienen indien iedereen gratis het net op zal kunnen gaan. 

Juncker blies eerder al warm en koud. De roamingtarieven verdwijnen tegen 2017 maar onze kortademige voorzitter wou het al deels terugschroeven en beperken tot negentig dagen per jaar. Dat plan moest hij na luid protest weer opbergen. De Europese Commissie gaat door kwade dagen. Zelden was het gezag zo benepen, zelden werden zoveel foute beslissingen genomen. Als Juncker zo verder gaat, dan zal elke burger nog de rug draaien naar het Europese project. En dat kan ook niet de bedoeling zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-09-15T09:36:00.000Z Luc Blyaert


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.