Blyaert Betwist: Wil justitie wel digitaliseren?

Dit artikel delen:

Koen Geens (CD&V) wil ook voor een tweede legislatuur gaan als minister van justitie maar wil dan wel 750 miljoen euro meer middelen bovenop de huidige 1,8 tot twee miljard euro. Dat is dus bijna een verdriedubbeling van het budget. Van die 750 zou 35 miljoen bijkomend naar it gaan. Het totale it-budget zou daarmee oplopen tot zowat 83 miljoen euro.

Maar wil justitie zelf wel digitaliseren of hebben magistraten en bij uitbreiding advocaten liever een stand-stil? Een goede vriend van me stelt altijd op een event graag de vraag of er nog iemand een fax in huis heeft. Steekt er toch iemand z’n vinger op dan is het zo goed als zeker een advocaat. 

Binnen Justitie zijn er magistraten die vooruit denken, die achteruit denken, die denken dat ze denken en die helemaal niet denken. Dit geldt bij uitbreiding voor
advocaten.

Het is onwaarschijnlijk hoeveel er nog gebruik gemaakt van het onveilige Dropbox of Wetransfer bij justitie terwijl het Digitaal Platform Advocatuur (DPA) en het e-Deposit er toch staat. Afgelopen zomer kwam het nog tot een vlammende ruzie tussen minister Geens en het college van Rechtbanken en Hoven van Beroep.

Gebrek aan ict-budget

'Door een gebrek aan ict-budget lijkt de minister van Justitie te kiezen voor een uitbesteding van ict-tools aan externe partners (privé-ondernemingen die het monopolie vergaren op cruciale tools), waar het College meent dat we ons niet afhankelijk mogen maken van externen voor onze kerntaken.' Zo stond te lezen in de brief die de zakelijke krant De Tijd kon inkijken. Het college haakte zelfs al voor alle op til zijnde it-projecten. 'Het probleem is niet dat niet voldoende geïnvesteerd wordt in ict, wel dat verkeerd geïnvesteerd wordt en er geen enkel overleg is met de business, namelijk de rechterlijke orde en de griffiers'.

Het wordt tijd dat advocaten en magistraten (die vaak eerst advocaat waren) hun verantwoordelijkheid nemen. Anders raakt België hopeloos achterop. Op de Europese digitaliseringsindex zijn we er de jongste jaren alleen maar op achteruit gegaan. De traagheid van justitie is hemeltergend. Het wordt tijd dat Vrouwe Justitia haar blinddoek afdoet en de digitalisering ten volle aangrijpt en omarmt. Elke minister van justitie heeft er zijn tanden al op stuk gebeten. Of het nu Koen Geens wordt, een partijgenoot of iemand van een andere signatuur. Let’s embrace digital.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-03-20T10:50:00.000Z Luc Blyaert


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.