Blyaert Betwist: fouten van Digital Minds for Belgium

Dit artikel delen:
Digital Business

Toen Minister Alexander De Croo midden februari 2015 de adviesraad van de ‘Digital Minds for Belgium’ installeerde om z’n digitale agenda vorm te geven, was de hoop en verwachting enorm. Vier jaar later blijkt dat België weggezakt is van de vijfde naar de achtste plaats op de Europese digitale index. Wie was er niet bij de les?

‘Digital Minds for Belgium’ is een collectief van digitale denkers en doeners met één gemeenschappelijke passie: België transformeren tot een digitaal ecosysteem dat zorgt voor economische vooruitgang, jobs en innovatie’, zo klonk het tijdens de inauguratie van de club begin 2015. Er zaten (zitten) 21 mensen bij die ik bijzonder sterk bewonder om hun merites. Allemaal knappe koppen die elk in hun domein sterkhouder zijn. De lijst vind je hier.

Toen de digitale hoofden het licht zagen stond België op de vijfde stek van de Digital Economy and Social Index (DESI) van de Europese Commissie. Vier jaar later zijn we drie plaatsen gezakt naar de achtste plaats. Voelen we een vorm van plaatsvervangende schaamte of, nog erger, halen we de schouders op? ‘België is goed bezig, maar de andere landen van Europa doen het veel beter', vertelde me een van de Digital Minds. Het wordt dus tijd dat ons land, Vlaanderen, Brussel, Wallonië, Eupen-Malmedy, whatever, wakker wordt. Inclusief, met alle respect, de Digital Minds. Als we niet oppassen eindigen we straks in 2019 op de tiende plaats, of lager.

Verschillende belangen

Waarom hebben de digital minds geen gemeenschappelijk standpunt ingenomen over, ik zeg maar wat, de invoering van de vierde operator, het uitstel van 5G (omdat Vlaanderen meer geld wil van de licentie-inkomsten), de weigering van Brussel om een hogere uitstralingsnorm te aanvaarden, een gemeenschappelijk smart city-model, een uitgekiend arbeidsmodel voor e-commerce, een sterke push voor elektronische facturatie, de uitgebreide steun aan scale-ups, een groots IoT-platform om ons op de kaart te zetten? Laat staan dat België nog steeds het duurste land is voor een mobiele datagig. Vanwaar de inertie?

Wat zegt u? Tja, er waren teveel tegengestelde belangen bij de Digital Minds wat ongetwijfeld zorgde voor vertraging: telco’s, incubatoren, startups, belangenverenigingen… Juist ja, maar het kan toch niet zijn dat zoveel knappe koppen samen tot de vaststelling moeten komen dat er na vier jaar amper iets veranderd is, integendeel dat we drie plaatsen gezakt zijn in de Europese digitale index?

Ik lees weinig of niets over digitale voorsprong en expansie in de verkiezingsprogramma’s van de Belgische politieke partijen die meedingen naar uw en mijn stem op 26 mei. Ik mag hopen dat de Digital Minds druk leggen op de politici om daar wat aan te doen en om de nodige accenten te leggen. Als het inderdaad een collectief is van digitale denkers en doeners, dan moeten ze daar absoluut nu de basis voor leggen. Toch?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-04-03T08:09:00.000Z Luc Blyaert


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.